Трън в следващите 7 години: навес за линейки, частични ремонти и туристически изложения

До 29 април се приемат мнения и становища за Плана за интегрирано развитие на Община Трън, научи Zapadno.com. Документът, съставен от 200 страници, описва подробно виждането на местната власт за настоящето и за това какво ще се случва в следващите 7 години. Например, по отношение на здравеопазването екипът на кмета предвижда навес за линейки и паркинг към Спешния център като мерки за развитие в периода 2021 – 2027 година.

По отношение на чистотата Общината предлага в следващите 84 месеца да бъдат закупени съдове за сметосъбиране, ако се намерят предвидените 100 хиляди лева за тях. Още 165 хиляди лева и половин година ще отнеме закупуването на автомобил за сметосъбиране.

Село Бохова ще бъде ключов инвестиционен център в следващите 7 години, според предвижданията в плана за развитие на община Трън. Два милиона лева ще търси местната управа, за да подобри достъпа до населеното място с 15 постоянни жители според официалните данни от ГРАО. 1,8 милиона лева ще са за ремонт на пътя Трън – Стрезимировци – Реяновци – Бохова, а други 230 хиляди лева ще са за основен ремонт по маршрута Слишовци – Реяновци – Бохова.

Има изготвен проект за пътя Трън – Велиново – Милкьовци, и Общината ще го направи за 3 години, но не е ясно колко ще струва и от къде ще дойдат средствата. Много по-ясна е ситуацията с трасето Филиповци – Трън – Ездимирци, както и Трън – Стрезимировци – Цегриловци, при които проектите са готови и се търси само финансирането в размер на 1,7 милиона лева. Много по-малко са нужните пари за село Ерул, но пък за там няма проект. Иначе срещу 70 хиляди лева в рамките на 12 месеца Общината ще му направи частичен основен ремонт.

В следващите 7 години може да се очаква основен ремонт и на водопроводите на някои села, ако се подготвят проекти и се намерят 700 хиляди лева. На същата стойност евентуално ще са и дейностите по енергийната ефективност на спортната зала, чийто покрив още официално не е готов, а в тази връзка и не се използва за спортни тренировки и състезания от години.

Местната управа е готова да даде 100 хиляди лева за участие в туристически изложения в страната и чужбина, а 130 хиляди лева биха отишли за основен ремонт на екопътека. Два милиона лева се предвиждат за изграждане на достъпна среда до важни исторически обекти. Те ще се търсят в следващите 7 години от оперативни програми, държавния и общинския бюджет.

Други 2,3 милиона са заложени за реконструкция на довеждащия водопровод за град Трън. Това намерение е свързано с новина от последния месец, според която над 4 километра водопровод до Трън ще бъде изграден с 2 160 000 лева, които правителството отпусна за Общината.

Според Плана за развитие на Трън, за който в момента тече обществено обсъждане, има проектна готовност за основен ремонт на съоръжения в парк за отдих в местността „Ждрелото“ и Общината предвижда до една година с 25 хиляди лева да го реализира. Подобна цел имаше и досега. По този повод Oбщината обяви обществена поръчка и в средата на миналата година възложи работата на пернишка фирма, която да я извърши за около 16 хиляди лева без включен ДДС.

Приоритетите, за които се чакат мнения от гражданите, включват също ремонт на част от пътна мрежа на село Лева река, участъка към манастир „Свети Четирдесет мъченици“. За подобно нещо говори кметът на Трън в публикацията: С пари от държавата Община Трън ремонтира водопровода в село Лева река, но не и в града.

Заложени са цели, свързани с модерна образователна система, предоставяне на съвременни културни услуги и подкрепа за предприемаческата дейност, но те не са намерили конкретно изражение в списъка с важни за община Трън проекти. Сред мерките за развитие намират място добре звучащи дейности като модерна производствена база и повишаване на експертния потенциал в селското стопанство, както и професионална реализация на младежите. Но те също не попадат в списъка с важните за общината проекти.

Виж също...

Loading...