Национален музей показва изложба за брезничанина Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях

Брезничанинът Стоян Миленков е акцентът в изложба, която гостува в Националния политехнически музей в град София. Експозицията е подготвена от колектива на Общински исторически музей-Брезник, научи Zapadno.com.

Стоян Миленков е роден на 9 ноември 1889 година в град Брезник, в семейство на Христина, както я наричали Ристена и Иван (Йованча) Миленкови. Бащата е фелдшер и семейството често се мести от град в град. Фелдшер е в Брезник, в кюстендилската болница, след това във Варна и от 1904 година е назначен за административен управител на Александровска болница в София, поради което семейството се установява трайно в София. От запазените документи се вижда, че Стоян започва училище в Брезник. Преди около 2 години в град Брезник се състоя тематично честване на 130-годишнината от рождението на Стоян Миленков. Прочетете още по темата в публикацията: Стихове и песни на брезничанина Стоян Миленков прозвучаха за 130-годишнината от рождението му – СНИМКИ.

Писателят Радой Ралин го определя като „всенародния цар на горчивия смях“, а изкуствоведът Драган Тенев коментира творчеството му с думите: „онези градски шансониери“, които влагат „особено остър социален смисъл в онова, което привидно изглежда невинно, а всъщност представлява бич срещу неправдата“, споделят от Националния политехнически музей.

Изложбата за Стоян Миленков може да бъде разгледана до 29 май в Национален политехнически музей.

Виж също...

Loading...