Идея за туризма в Трънско: Киселото мляко лекува COVID-19

Може ли чаша пробиотично кисело мляко да помогне за спасяването на живота на хората с COVID-19? Изследователи от университета Бен-Гурион в Негев казват, че са идентифицирали молекули в кефир, които са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително „цитокинови бури“, причинени от COVID-19. Кефирът, който е подобен на киселото мляко, но по-тънък по консистенция, е ферментирала напитка, направена чрез инокулиране на краве или козе мляко с микроорганизми смеси, като мая и бактерии. Цитокинова буря е, когато имунната система на тялото се отслаби и се атакува – една от водещите причини за смърт при пациенти с COVID-19, пише вестник “The Jerusalem Post“.

Изследването е проведено от докторанта Орит Малка и професор Раз Елинек, вицепрезидент и декан за научноизследователска и развойна дейност в университета Бен-Гурион. Наскоро трудът беше публикуван в рецензираното списание “Microbiome”. Няколко години преди пандемията на коронавируса, Малка забелязала, че киселото мляко има терапевтичен ефект и започнала да го изучава в лабораторията на Йелинек. Това каза Йелинек пред “The Jerusalem Post”. Те идентифицират молекули в киселото мляко, които имат драматични антибактериални и противовъзпалителни свойства.

„Една от основните причини хората да умират от COVID е цитокиновата буря“, каза Йелинек. „Цитокините са имунни молекули, предназначени да помогнат на тялото да се бори с нашественици като вируси. Но при определени обстоятелства и учените не знаят точно защо, тялото преминава в нещо като свръхдрайв и отделя много цитокини – толкова много, че ви убива. Това се случва по време на COVID.”

Бащата на киселото мляко пък е доктор Стамен Григоров от Трънско. Доктор Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в трънското село Студен извор. Няколко са неговите открития, които прави, като най-известното е бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus. Тази бактерия предизвиква образуването на киселото мляко. Това откритие печели на професора от Трънско международно признание. В родното му село е изграден и единственият на планетата Музей на киселото мляко. Прочетете повече за музея в публикацията: От съкровищницата на трънско 2 част: Музеят на киселото мляко в село Студен извор пази спомена за откривателя на бактерията на киселото мляко – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...