20 огнища на туберкулоза са регистрирани в Брезник през 1959 година, голяма част от болните са отказвали да влязат в болница

Документи от средата на миналия век свидетелстват за масовата имунизация и реимунизация с БЦЖ ваксина. Те се съхраняват в Държавен архив-Перник, предаде пернишкият телевизионен канал “Струма“.

Документацията е от 50-те години на миналия век и представляват графици и отчети за имунизация и реимунизация на територията на региона. “Те са от главния лекар на Брезнишка градска община. Извадила съм няколко доклада и рапорта на главния лекар завеждащ гръдно отделение в градската болница в Брезник, както и сведения на санитарната епидемиологична станция в Трън.”, каза пред канала “Струма” началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева. От документите става ясно, че през 1959 година на територията на Брезнишка градска община съществуват 20 огнища на турберкулоза. Доста от болните в град Брезник са отказвали да постъпят в болница, става ясно от лекарски доклад.

В този период от Министерство на народното здраве и социалните грижи за Трън е била изпратена суха перорална БЦЖ ваксина за имунизация на населението от по-отдалечените региони. В писмо се посочва, че течната ваксина е по-малотрайна, а тогава транспортните връзки не са били толкова добре уредени, е било добре за отдалечените места да се изпрати суха перорална ваксина.

Определените бройки от БЦЖ ваксината за Брезник и Трън са били общо 600 или по 300 на община, става ясно от документ от 1954 година.

Виж също...

Loading...