Самодейците на Сопица с първо участие в конкурс, борят се за специална награда от кмета на Димитровград

За първи път самодейците към народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица участват в конкурс. Те участват в конкурса ХХІ национален и първи виртуален фолклорен събор “Читалището – храм на българския дух” ‘2021, който се организира от Община Димитровград, кметството на село Крепост, народно читалище “Селска пробуда-1927” и основно училище “Христо Ботев” в същото село, съобщиха от читалищната институция в Сопица.

Читалището на Сопица участва в конкурса с видео, на което е заснето пресъздаването на обичая Прошка за празника Сирни заговезни. През месец март клипове с обичая бяха представени онлайн. Вижте още по темата в публикацията: Предаване на традиция в Граово: Самодейци от Сопица пресъздадоха обичая Прошка – ВИДЕО. Амбицията на самодейците от Сопица е участието им да бъде удостоено със специалната награда на кмета на Димитровград, която е най-големият приз в конкурса. “Надяваме се да бъдем забелязани и оценени, а пък с каква награда – Божа работа. Нас ни удовлетворява и самото участие. Това е първото ни участие в такъв вид конкурс. Изключително сме щастливи и радостни, че успяхме да стигнем до този етап.”, сподели пред Zapadno.com секретарят на народно читалище “Светлина-1932” Кристиян Ивайлов.

Организаторите приемат записи за участие в националния виртуален фолклорен събор “Читалището – храм на българския дух” ‘2021 от 14 април до 27 май. Самодейците от Сопица са сред първите участници в надпреварата. Тяхното видео с пресъздаването на обичая Прошка е публикувано във Фейсбук от организаторите на събора. Представянето им, както и на други участници, ще бъде оценено от жури. Подробности за конкурса и участниците може да откриете като натиснете тук.

Виж също...

Loading...