Радиолюбител от клуба в Брезник: Връзка с рядка станция от Замбия е сред най-любопитните ми случаи

Радиолюбителят от клуба на Бърдото в Брезник и мениджър кризисни комуникации към Българската федерация на радиолюбителите Стефан Александров разказа в ефира на радио “София” за хобито за връзки между хора от различни места с помощта на радиото, дочу Zapadno.com. На 18 април се отбелязва Световния ден на радиолюбителя.

За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 година, когато 38 електроинженери, радиотехници, кадрови военни, един търговец и един директор на строително дружество провеждат събрание в салона на софийското градско казино за учредяване на „Български радиоклуб“. По света има повече от 2,5 милиона лицензирани радиолюбители. В България те са около 7 000, сподели във Фейсбук Стефан Александров по случай Световния ден на радиолюбителя.

В последно време към радиолюбителското хоби има засилен интерес. За радиолюбители се провеждат изпити, но такива не е имало от месец септември 2020 година, поради пандемията от коронавируса COVID-19. Много са хората, които с нетърпение очакват изпитите отново да се провеждат, разказа мениджърът кризисни комуникации към Българската федерация на радиолюбителите Стефан Александров. “Аспектите в нашата работа са много, като се започне от това да направиш връзка на живо от твоята радиостанция с Великденския остров например. Радиолюбителството е един уникален вид прозорец към света. Страните на нашата работа варират от чисто технически до удоволствие. Една от най-любопитните ми връзки е, когато пътувахме покрай София, имаше прохождение и чухме изключително рядка станция от Замбия, успяхме, след което получихме и QSL картичка. Тази картичка е и хартиена, и електронна, това е доказателство, което се разменя между двама радиолюбители, които са осъществили връзка помежду си.”, сподели Стефан Александров по радио “София”. В наши дни поддържането и функционирането на радиолюбителски клуб е трудно, разказа още той.

Клубът на радиолюбители в Брезник се намира в хотел-ресторант “Бърдото” и от години събира ентусиасти от региона и други краища на страната.

Виж също...

Loading...