1,345 милиарда лева са стрували мерките срещу пандемията в България за първото тримесечие на 2021 година

Народното събрание изслуша министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев за изпълнението на държавния бюджет за 2021 година и за равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март. В програмата на парламента бяха включени две изслушвания, предложени от народни представители от парламентарните групи на „БСП за България“ и на „Демократична България“, съобщиха от парламентарния пресцентър.

В изказването си по време на изслушването министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев отбеляза, че от началото годината правителството е теглило около 800 милиона лева дълг, което е под 18 процента от планирания нов дълг, който може да бъде поет през 2021 година. Възможностите за теглене на нови държавни кредити са отложени за втората половина на годината, защото заради пандемията може да се наложи държавата да има допълнителни разходи, посочи той. За финансиране на мерките срещу пандемията за първото тримесечие на 2021 година са направени разходи 1,345 милиарда лева, уточни министърът на финансите в оставка.

Фискалният резерв в края на годината се очаква да бъде по-голям от определения в закона, но това зависи от политическата стабилност, от икономически фактори и от развитието на пандемията, подчерта Кирил Ананиев. В момента фискалният резерв е 8,5 милиарда лева, посочи той.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...