Младите посетители в музея на Брезник се удивляват от униформа на чавдарче, чушкопек и макет на трабант

Пътуващата изложба на Националния политехнически музей „Техниката около нас по времето на народната власт“, която гостува в Общински исторически музей-Брезник, предизвика интереса на посетителите, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията показва експонати от ежедневния живот в България през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 година. Интересът на младите посетители на изложбата предизвикват униформа на чавдарче, чушкопек и други непознати за тях предмети от бита. “Имам наблюдения, че за малките деца са страшно интересни детските играчки от гостуващата изложба. Другото, което много впечатли децата и младите, са чавдарската униформа (синята престилка с бялата якичка). Те въобще не знаеха какво е това. Впечатлиха се от млековарката, чушкопека, прясното мляко, което се е слагало в торбичките…”, сподели за читателите на Zapadno.com уредникът в музея Ваня Василева. Интересен елемент в изложбата е макет на трабант, на който почти всеки посетител си прави снимка за спомен.

Експозицията може да бъде разгледана до 27 април в изложбена зала “Военен клуб” в музея. В края на месеца в Брезник ще гостува изложбата “Родопска сватба”, която е подготвена от Регионален исторически музей-Пазарджик.

В Националния политехнически музей в София е представена експозиция за брезничанина Стоян Миленков. Изложбата е подготвена от Общински исторически музей-Брезник и се радва на интерес от страна на софиянци и гости на столицата.

Виж също...

Loading...