Стартира асфалтирането на пътя Кошарево – Горна Секирна, жители от четири села са доволни от ремонта – СНИМКИ

Мащабният ремонт на пътната отсечка между брезнишките села Кошарево и Горна Секирна е на етап асфалтиране. Дейностите по полагането на нов асфалт стартираха от центъра на Кошарево. В останалите три села и между тях се извършват подготвителни работи за завършване на ремонта. Местни жители от четирите населени места приветстват реновирането на отсечката, предаде репортер на Zapadno.com.

Пътната отсечка от центъра на Кошарево до площада на Горна Секирна е с дължина 12 километра и 400 метра. Отсечката е част от третокласен път 8114, който е републикански и се поддържа от държавата. Ремонтът по отсечката стартира през месец декември 2020 година с подготвителни дейности. Очаква се реновирането да приключи до септември тази година. Прочетете още по темата в публикацията: Мащабен ремонт в Брезнишко: Реновират пътната отсечка между Кошарево и Горна Секирна – СНИМКИ. Десетилетия, откакто е изграден пътят, по него не е извършван такъв мащабен ремонт. Това си спомнят жители, които репортер на Zapadno.com анкетира в селата Кошарево, Станьовци, Долна Секирна и Горна Секирна. Положителни отзиви за ремонта изказаха в Кошарево, където вече мирише на нов асфалт. Какво споделиха местни може да прочетете в редовете по-долу.

Площадът на село Кошарево също трябва да се направи заедно с ремонта на републиканския път, убедена е кошаревката Милка. “Аз съм доволна, че го правят този път, обаче ако погледнете и отидете на площада, ще видите че правят само пътя, където минава третокласния. Не се прави целият площад. Защо? За толкова малко место не може ли да се отделят некакви средства и да се асфалтира самият площад. А то сега просто излиза – колко е 10 – 15 сантима ли е асфалта и сега водата ще слиза отгоре, защото е наклон. И догодина ще започнем да правим нов път. Даже ние очаквахме и бехме с надеждата, че ще се асфалтира площада. Дори сега като тръгнете нагоре, ще видите – дупки има. Можеха да ги закърпят и тех. Тия големи камиони ни разбиха тука пътя.”, каза пред Zapadno.com Милка.

Кошаревецът дядо Стамен е работил като конструктор и е наясно с начина на работа при ремонти. “Работят много качествено. Стараят се каквото требе. Правят го, както е по проект. Те правят ремонт на републиканската мрежа, това не е към Общината. Понеже аз съм работил като конструктор и знам – като направят нещо, требе точно да се изпълнява. По проект е от еди къде, очертано е. Не може например да хване по-насам, та и площада… Когато се прави проект той се утвърждава от много инстанции. Не може след това да се сложи нещо допълнително, защото като дойде комисията няма да го приеме.”, поясни дядо Стамен.

Група мъже, отмарящи в кошаревското заведение “Цоко бар” също са доволни от ремонта на отсечката между селата. “Доволни сме. Досега никога не е правен такъв ремонт, само кръпки са правени. Може да се направят ей тея улици където са страничните, нагоре. И тази надолу към Гигинци може да се ремонтира.”, каза Стоян. “Добре е, ама той още не е готов.”, каза Пламен. Възрастна дама в бара сподели мненнието, че и отсечката за село Гигинци също трябва да се ремонтира. “Доволни са тая улица натам, а я съм от тука надолу. Иначе работят момчетата, много хубаво правят. Досега времето не беше хубаво и затова не са работили.”, каза Цвета.

В района на кръчмата срещу Къщата на маските друга група местни наблюдават полагането на асфалт и също дават положителни отзиви за случващото се. “Еми доволни сме. Всичко дотука е хубаво.”, каза Гошо. Негов съселянин сподели, че е виждал и по-мащабни ремонти на пътища. Гошо добави, че не очаква скоро да има дупки по новия асфалт. “Мислим скоро нема да се появат дупки на тоя път. Преди често се появяваха – кога ги кърпат, кога сума време мине…”, каза Гошо. Бившият председател на потребителната кооперация в Кошарево Георги също се изказа по темата. “Много съм доволен. Не очаквах, че ще се ремонтира. Винаги кърпят дупките. Важното е, че асфалтът е хубав, но често по водопровода се получават аварии. При мене ей там 6 пъти копаят. Просто съжалявам, ако дойде време ВиК да разкопа и вече не запушват дупките и така”, каза Георги. Групата мъже край кръчмата добавиха, че след завършване на ремонта от моста при площада трябва да се поставят изкуствени неравности на платното за движение. Причината е, че дори преди ремонта на пътя, шофьори преминават с висока скорост в населеното място.

До момента пластове с асфалт са положени от площада до гробищата на Кошарево. В съседното село Станьовци също очакват полагането на нов асфалт. Там вече са поставени бордюри, но дейностите по подготовката ще продължат. Сред местните са Вера и Стоян, които си спомнят, че досега такъв ремонт на главния път не е правен. “Това, което беше направено след 10-ти ноември, си бяха кръпки чат – пат, но несполучливи, нездрави и трудно се преминаваше с коли по шосето Станьовци – Кошарево и Станьовци – Секирна. Преди 10-ти ноември до Горна Секирна нямаше път, беше само за волски коли. Същото беше и от тука до Душинци и Ерул. Всичко това се направи около 80-те години. Ще сме много доволни, ако се довърши, както е започнато от Кошарево до тука.”, каза Стоян. “Площадът трябва да се направи, защото тука сега изровиха всичко.”, добави Вера.

Усилено се работи и в отсечката, преминаваща през село Долна Секирна. По част от републиканския път движението в двете посоки временно е спряно и се извършва по обходен маршрут, който преминава покрай старите къщи в селото. “Ще има нов асфалт, доволен съм. Досега не е правен такъв ремонт. Преди нямаше буфери и такива работи. Те го правят и мислим че го направят добре.”, каза Георги от Долна Секирна. Положително мнение изрази и Митко. “Като сложат асфалта ще стане още по-хубаво. Досега никога не е правен такъв мащабен ремонт. Аз съм 45 години тука зет. Само кръпки е правено.”, каза Митко и добави, че на кръстовището преди площада трябва да се монтира табела за Горна Секирна. Покрай ремонтните дейности в селото възрастен мъж също разказа, че досега по отсечката са се извършвали текущи ремонти. “Досега се правиха такива текущи ремонти – къде през 5 години, къде през 7 – 8. И при дъжд водата си излизаше и тука, долу при моста да си събереш песък за мазанье, да си правиш подложен бетон.”, каза Павел и според него при дъждове водата ще се стича по платното за движение към по-ниските дворове.

Между селата Долна Секирна и Горна Секирна също са извършени подготвотвителни дейности – изкопани са канали, поставят се отводнители тръби за дъждовната вода и други. Малко след началото на Горна Секирна частично са извършени дейности, свързани с ремонта. Хора в селото също са доволни от реновирането на пътната връзка. “Харесва ни, стига да се направи да не е така, както е сега. Досега такъв ремонт не е правен. Преди 30 години бяха отпуснати пари, но не се прави. Може би преди 15 години, кърпиха пътя, за което имаше дял нашия министър Кирил Ананиев. И тука закърпиха, и чешма направиха…”, каза Делка и си спомни, че пътят между двете села е изграден преди около 40 години. Съпругът и Стефан очаква да види ремонтът в завършен вид. “Всичко, което се подобрява, е хубаво. Не е ли така? Не само да се отчете, че е правен, а да се направи.”, каза Стефан. По улиците на Горна Секирна мнението си изказа и Донка, която преди дни е преминала с автомобила си по ремонтиращата се отсечка. “Много е разбито. Специално Долна Секирна, където е, ние не можем да слезем до долу. По-трудно е, ама то е нормално да е трудно. Идват, работят си хората. Много години чакаме за ремонта. Няколко пъти отпускаха пари от министерството. Стигнат до Брезник, до Горна Секирна не стигаха, а сега вече стигнаха. Поне 7 – 8 години, може би и повече, все се надявахме да го направят, защото той не е правен от 40 години.”, каза Донка.

Разгледайте още актуални снимки от ремонта на пътя Кошарево – Горна Секирна, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...