Древен некропол в Трънско е показан в изложба, а историята му е разказана във филм – ВИДЕО

На 22 април в Регионален исторически музей-Перник е открита изложбата “Некрополите на богатите и на бедните траки (XI-IV в. пр.Хр.)”. В експозицията могат да бъдат разгледани подробности за древен некропол над трънското село Врабча, съобщиха от музея.

През 2019 година стартираха проучвателни дейности на некропола, за който година след това – през 2020-та, Министерство на културата отпусна 15 778 лева за проучване. Научен ръководител на обекта е археологът от Регионален исторически музей-Перник Филип Михайлов. Некрополът е от периода на ранната желязна епоха. Историята по началото на проучвателните дейности е разказана от археологът Филип Михайлов в 15-минутният филм “Върхът на върховете или… Място на герои”. Той е прожектиран вчера, при откриването на изложбата в музея, но е достъпен за гледане и в интернет.

Филмът е съвместна продукция на МониАРТ-студио и Регионален исторически музей-Перник. Заснемането и поспродукцията са дело на Симеон Григоров. Кадрите с дрон са направени от Филип Михайлов.

Вижте подробности за древния некропол и историята за началото на проучването му във видеото:

Виж също...

Loading...