Дърво на 10 века в Трънско се разпада в двора на храм, огромен клон се сгромоляса от ствола

Вековното дърво в двора на храм “Света Богородица” в трънското село Докьовци се разпада, става ясно от снимки в местната земляческа Фейсбук група.

Дървото е на повече от 10 века и е най-старото регистрирано в област Перник. На фотографии в земляческата група на Докьовци се вижда как голям клон е паднал в храмовия двор. Около него личат дървесини, вследствие на удара със земята след откъсването.

През 2018 година, когато на място е извършена проверка, експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите-Перник са установили, че е влошено фитосанитарното състояние на дървото, наличие на гъби по дървесината и повреди по стъблото, като по дължина в предната му част липсва част от кората. Короната на дървото е в лошо състояние, поради наличието на множество сухи и счупени клони, поясниха от Регионална инспекция по околната среда и водите-София. Прочетете още по темата в публикацията: Дърво на 10 века в Трънско умира, собственикът му е информиран от експерти, но не предприема действия за възстановяване.

Снимка: село Докьовци

Виж също...

Loading...