Лазаруването оживя в Сопица с красиви лазарки, които стопани посрещнаха с дарове – ВИДЕО

Забравена традиция оживя в брезнишкото село Сопица. Инициативата е на секретаря на местното народно читалище “Светлина-1932” Кристиян Ивайлов и трите лазарки Ния, Нася и Мадлен, които обиколиха главната улица на селото за здраве, щастие и дълголетие, съобщиха от читалищната институция.

Повече от половин век лазаруване в Сопица не се е провеждало, но днес обичаят бе възобновен. Обичаят лазаруване е един от обичаите, които са забравени в нашето село, но днес тези млади дейци на културата възродиха празника. Нека пожелаем успех на новото ръководство и най вече на децата и младежите които милеят за нашето китно селце. Жителите на селото посрещнаха лазарките с широки усмивки и много топлина в сърцата и пожелаха ма групата таз година 3 като за начало на традицията догодина 33, споделиха от читалището.

Честит празник на всички именници с пожелания за здраве и късмет, пожелаха председателят на читалището Емилия Иванчева, секретарят на институцията Кристиян Ивайлов и кметският наместник на селото Наталия Панова.

Лазарките изпълниха песни и наричания по домове на стопани в центъра и около главната улица в Сопица. Домакините пък посрещаха девойките с усмивки и дарове. “Стопаните бяха изключително щастливи от факта, че една традиция е възродена. Споделиха, че сме им дали повод за радост щастие и берекет в тези тежки времена.”, каза за Zapadno.com секретарят на читалището Кристиян Ивайлов.

Вижте във видеата как лазаруването се възроди в село Сопица:

Снимка и видеа: народно читалище “Светлина-1932”

Виж също...

Loading...