България отново може свободно да търгува свинското месо, произведено в местни ферми и на европейския пазар

Всички индустриални свинекомплекси в Република България вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Европейската комисия облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата. Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете при домашни свине стана възможно след многократно настояване от страна на Българска агенция по безопасност на храните пред Европейската комисия.

Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от Европейската комисия, Българска агенция по безопасност на храните защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март тази година Европейската комисия понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията между Българска агенция по безопасност на храните и Европейската комисия по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава.

Актуализираната регионализация ще бъде отразена в приложение I oт Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 на Европейската комисия от 7 април 2021 година за определяне на специални мерки за контрол във връзка с Африканска чума по свинете. Новият документ заменя решение за изпълнение 2014/709, запазвайки принципите на регионализация и рестрикциите за търговия със свинско месо, произтичащи от нея.

Напомняме, че Африканска чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Виж също...

Loading...