Дарителската кампания на музея в Брезник събуди интереса на дарители, обмисля се изложба с ретро играчки за 1 юни

За 2 седмици дарителската кампания на Общински исторически музей-Брезник успя да събере експонати за изложба в малък формат. Първият дарител, отзовал се на апела на музея, е брезничанинът Божидар Пантев. Няколко предмета са дарени от него, като най-интересният е циклостил – ръчна преса с валяк за размножаване на текстове или предшественикът на копирната машина, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята за дарителската кампания е възникнала благодарение на посетители на музейната институция и е във връзка с изложбата под надслов “Техниката около нас по време на народната власт”, с която в Брезник гостува Национален политехнически музей. Другите дарени предмети от Божидар Пантев са монитор за компютър, кана за кафе, чайници и мивка за двор. Читалището в Брезник също е дарило предмет за музея – акордеон.

Брезничанин, пожелал анонимност, е дарил старинно лампово радио “Мелодия 2” в комплект с покривка върху него. Дарителят е предоставил за фонда на музея черно-бели снимки от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. На фотографиите са запечатани образите на ученици, учители, участници в манифестации и други хора от общината. Интересна е снимка отпреди малко повече от половин век, на която е заснета сградата на средно училище “Васил Левски”. В онези години зданието е било на три етажа, след което е изграден четвърти етаж. Черно-белите снимки са запечатали класове пред училищата в селата Ребро и Кривонос, както и други места. Дарителят, пожелал анонимност, е дарил и двукасетъчен касетофон, произведен в България и диапозитивен апарат с диапозитиви.

В отделна витрина са показани предмети от детството – лексикон, кубчета за игра и сметало. Даренията са направени от служители на музея. Идеята на колектива на институцията е за 1 юни, когато се отбелязва международния ден на детето, да бъде експонирана изложба с ретро детски играчки. “За нас ще бъде голямо удоволствие. Ще бъде много интересна изложба, защото младото поколение не са виждали такива играчки каквито ние сме ползвали навремето.”, сподели уредникът в музея Ваня Василева.

Брезничанката Василка Василева също е помогнала за дарителската кампания като е дарила телевизор “Мургаш”, който е произвеждан в България.

Сред даренията са радио апарати “ВЕФ” и “Селена”, фотоапарат с лента и дървено влакче за игра. От фонда на музея са добавили към изложбата с дарения стара пишеща машина.

Йорданка Борисова от Брезник също е дарила експонат за фонда на музея. Тя е от най-големите дарители на институцията.

Виж също...

Loading...