Храмовете в селата Долна Секирна и Горна Секирна ще се ръководят от Трънска духовна околия

Храмовете в две села на територията на община Брезник вече са част от Трънска духовна околия. Преди това храмовете бяха част от Радомирската духовна околия, предаде репортер на Zapadno.com.

Светите места, които ще се ръководят от Трънска духовна околия, са храм “Света Неделя” в село Долна Секирна и храм “Свети Архангел Михаил” в село Горна Секирна. “Църковното разпределение се водеше към Радомирска духовна околия. Това нещо препокриване на община с духовна околия създаваше трудност за работа. Свещеници, които отговарят за тези храмове трябва да са на подчинение на Трънска духовна околия, а всичко да гонят от Радомирска духовна околия. Вече е гласувано и прехвърлено от Светия синод. В процес сме на приемане на самата документация на храмовете.”, поясни за Zapadno.com архиерейският наместник на Трънската духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Наскоро архиерейският наместник е посетил Горна Секирна, за да види храма в селото. Той очаква приемане на документацията за храма от отец Александър от Радомирска духовна околия. “Ще се срещнем с него и ще поговорим. Има някакви действащи проекти, които в момента се реализират. Местните малко са се настроили, че нещата стават без тях, но всъщност това е заварено положение отпреди, когато кметът на Долна Секирна е бил кмет и на Горна Секирна. Всъщност от тогава се движат нещата, доколкото разбрах на първо четене.”, каза още иконом Йоан Чикалов. След приемо-предаването на енориите ще се уточни и кога ще служат свещеници в храмовете. Предстоят назначения на утвърдени с протокол от Митрополията църковни настоятелства.

Трънска духовна околия обхваща останалите храмове и манастири в Брезнишко, както и Трънско.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...