31 от 51 трънски села разчитат на ВиК, за останалите водният оператор не е отговорен

Водоснабдителните мрежи в общо 31 села на територията на община Трън се поддържат от ВиК-Перник и по-конкретно от местните клонове на водния оператор. Това стана ясно от отговор от ВиК-Перник на запитване на Zapadno.com.

Повод за повдигане на темата бяха зачестили проблеми с водоснабдяването по населените места от община Трън. Миналата седмица от общинската администрация на Трън обявиха кои трънски села не се поддържат от ВиК-Перник. Сред тях частично не разчитат на услугите на водния оператор селата Глоговица и Парамун. Прочетете още по темата в публикацията: Малките трънски села са независими от ВиК – изчезват сметките, спира поддръжката, остават проблемите.

Оказва се, че по-голямата част от всичките 52 населени места на пограничната община при аварии разчитат на ВиК-Трън или ВиК-Брезник. В списъка са селата: Бераинци, Бохова, Бусинци, Врабча, Вукан, Глоговица, Главановци, Джинчовци, Дълга Лука, Ездимирци, Еловица, Ерул, Забел, Зелениград, Кожинци, Костуринци, Ломница, Милославци, Мрамор, Мракетинци, Насалевци, Парамун, Радово, Рани луг, Реяновци, Слишовци, Стайчовци, Стрезимировци, Туроковци, Филиповци и Ярловци. Село Средорек също фигурира в списъка, въпреки че административно принадлежи към община Трекляно. “За останалите нямаме информация каква водопроводна мрежа имат, кой и как я стопанисва и населението как се снабдява с вода. „ВиК“ ООД – Перник отговаря за стопанисването и поддържането само на мрежите и съоръженията, които са предадени за експлоатация. Останалите не са наша отговорност.”, поясниха за Zapadno.com от ВиК-Перник.

Качеството на питейна вода се следи само за водопроводите на населените места, които ВиК-Перник стопанисва. Има изготвена програма за мониторинг на качеството на водата, която ежегодно се съгласува с Регионалната здравна инспекция, откъдето пък следят и за качественото изпълнение на програмата. Всяко едно населено място изброено по-горе се проверява по няколко пъти в годината, като периодично се изпращат проби и до външни лаборатории, които следят за по-голям брой от показатели.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...