Духът на Родопите се пренесе в Брезник чрез изложба с над 240 вещи, експонирани в музея – СНИМКИ

Богата, пъстра и песенна е изложбата “Ела се вие, превива” (Родопска сватба), която беше открита днес в изложбена зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията е подготвена от Регионален исторически музей-Пазарджик и подредена от дългогодишния етнолог Вася Гергинова и Мария Зангерова. С над 240 оригинални вещи от фонда на Регионален исторически музей-Пазарджик се пресъздава атмосферата на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл – създаването на семейство и бъдещо потомство. Експозицията впечатлява с богатството, разнообразието и красотата си и ни връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак, споделиха от музея в Брезник.

Богатата сватбена обредност на родопското население, което е с християнско и мюсюлманско вероизповедание следва структурата на общобългарската сватба и съдържа: годежът като първа стъпка към събирането на младите; приготовленията в седмицата преди сватбата; обичаите и обредите в дома на булката и посрещането й в къщата на младоженеца; първата брачна нощ, последвана от пъстро (шарено хоро) и блага ракия; обредното въвеждане в домакинския труд на новото семейство.

Интересни моменти в изложбата са непоказаните досега обичаи, практикувани от мюсюлманското население: “писване на никях” – даване съгласие пред ходжата и свидетели; “къносване” на булката вечерта преди сватбата; “тельосване на гелината”. Уникалността на представената родопска сватба е в нейните конкретни прояви, изразени в специфични обреди и обичаи, някои от които са съхранени до наши дни, в хубостта и многообразието на тъканите и плетивата, в които се оглежда красотата на Родопа планина.

Изложбата „ Ела се вие, превива” (Родопска сватба) ще зарадва брезничани и гостите на града в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден. Експозицията ще може да бъде разгледана през следващите два месеца – май и юни.

Разгледайте снимки от откриването на изложбата в музея на Брезник:

Виж също...

Loading...