На мегдана в Садовик деца украсиха над 50 яйца, садовичанки показаха автентични техники, а баба замеси козунак – СНИМКИ

Работилница за боядисване на великденски яйца “Пъстър, шарен, граовски Великден” се проведе в брезнишкото село Садовик. Организатор на събитието е народно читалище “Дебелец-1932”, съобщи за Zapadno.com секретарят на читалищната институция Милен Миланов.

В дейностите се включиха, както деца от селото, така и малчуганите от танцов състав “Граовчета” към сдружение “БрезиЯна” с художествен ръководител Яна Кираджиева. Съставът откри работилницата с народен танц, след приключването на който бяха бурно аплодирани от присъстващите родители, баби и дядовци.

В същинската част на събитието децата развихриха въображението си и украсиха над 50 великденски яйца, част от които подариха на жители на селото. Първото червено яйце по традиция беше боядисано от възрастен човек, в случая местна жителка. Садовичанки показаха на децата стари практики и техники, като рисуване на яйца с восък. Фиданка Божилова пък запретна ръкави и демонстрира заплитане на козунак, начин по който са го правели нейната майка и баба, добави секретарят на читалището Милен Миланов.

Децата, участващи в работилницата получиха грамоти и лакомства, осигурени от организаторите.

Разгледайте снимки от работилницата “Пъстър, шарен, граовски Великден” в село Садовик:

 

Снимки: народно читалище “Дебелец-1932”

Виж също...

Loading...