Полицията се мобилизира, за да ни пази по празниците, но и да следи за нарушители на пътя

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите. Това бе обобщено от представители на силовото министерство по време на пресконференция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

1 536 православни храма и манастири са инспектирани от екипи на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” във връзка с предстоящите великденски празници, съобщи началникът на „Държавен контрол” в дирекцията комисар Георги Толин. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както и на обезопасеността на местата за палене на свещи. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Целият състав на Пътна полиция е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата, съобщи главен инспектор Близнаков от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция “Национална полиция”. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29-ти и 30-ти април полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. Близнаков апелира водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. Той категорично заяви, че шофьори с агресивно поведение ще бъдат извеждани от транспортния поток и обстойно проверявани. Идентична е организацията и за 4-ти и 9-ти май, когато се очаква натоварване на движението, обратно към големите градове. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден в цялата страна ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и неправоспособни водачи, като са включени териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси.

Общо 55 954 нарушения на скоростните режими са констатирани по време на последната операция за контрол на скоростта. Тя се проведе в седмицата от 19 до 25 април и бе по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, припомни Близнаков. От данните на Главна дирекция “Национална полиция” е видно, че по-голямата част от тях са констатирани в рамките на населените места – 40 379, като най-голям брой са в София – 14 622 са заснетите. По шосетата извън селищата са констатирани 15 575 нарушения.

За първото тримесечие на настоящата година у нас са регистрирани 1 040 домови кражби. За същия период на предходната година те са били 1 468, обобщи инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“ към Главна дирекция “Национална полиция”. Той допълни също, че разкриваемостта тази година е по-висока – в рамките на 28,37 %, през миналата е била – 22 %. Екипите на Криминална полиция няма да почиват по празниците, но гражданите също трябва да бъдат отговорни. Нека онези, които няма да пътуват да са бдителни и сигнализират в полицията, ако забележат лица със съмнително поведение, призова Белишки.

Екипите на Охранителна полиция също са ангажирани в дните около празниците, допълни главен инспектор Кандев. Те ще следят основно за спазване на противоепидемичните мерки и на обществения ред.

Виж също...

Loading...