Читалището в Сопица се обновява, старите счупени прозорци вече са в миналото

„Сговорна дружина, читалище на крака вдига“ – така би звучала популярната поговорка, ако се отнесе към дейността в село Сопица. Освен многобройните новини, свързани с местната самодейност, от читалищното настоятелство съобщиха специално за Zapadno.com, че започва и смяна на дограмата.

„Днес стартирахме осъществяването на един наш голям проект за смяна на дограмата на Народно читалище ,,Светлина-1932 г.“ – село Сопица, финансиран от „Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник“, съобщават от ръководството на културната организация в селото. Сумата, която е отпусната не е достатъчна за смяна на цялата дограма на читалището, но благодарение на хора от селото, спонсори, фирми, необходимите средства за дограмата са били събрани. „Асарел-Инвестмънт“ са осигурили 2 500 лева, както и допълнителна сума, свързана с благотворителния фирмен календар, чрез който бяха набавени средствата за всички читалища в общината. Към тези пари са добавени още средства от дарители от Сопица и региона, за да се достигне до общата необходима сума от 3 600 лева.

По повод работата си в читалището, секретарят на читалището Кристиян Генадиев сподели, че работи „с идея нашето читалище да стане най-действащото и добре направено“. А от фирмата инвеститор чрез Фейсбук страницата на дъщерното им дружество „Трейс Рисорсиз“ са съобщили: „Един по един проектите, които подкрепяме през 2021 г. започват да се реализират. В изпълнение на нашия приоритет за насърчаване на читалищната дейност и художествената самодейност в община Брезник през 2021 г. работим със селата Сопица, Садовик и Ноевци. С предимство разглеждаме инициативи, които предвиждат по-голяма активност от представители на селата – доброволна дейност, съфинансиране и други. В това отношение Сопица е добър пример. Успех!“

Виж също...

Loading...