Не достигат свещеници, но наличните „тичат по програмите и служат“, според духовния ръководител на общините Брезник и Трън

Църковният живот в Трънската духовна околия има голяма перспектива. Това сподели за читателите на Zapadno.com архиерейският наместник на Трънската духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Архиерейският наместник има поглед върху духовната околия още преди да бъде въдворен за длъжността. “Сега вече има свещеници, които си тичат по програмите, защитават си, служат. Ако не през седмица, поне в месеца един или два пъти се служи в храмовете. Това си е някакво постижение. Но свещениците съвместяват през много енории и не са достатъчно в духовната околия.”, сподели иконом Йоан Чикалов.

Иконом Йоан Чикалов бе въдворен за архиерейски наместник на Трънската духовна околия на 13 октомври 2019 година в храм “Света Петка” в град Трън. Той е служил в храм “Свети Николай Мирликийски” в брезнишкото село Кривонос. След това дълги години служи в храм “Света Параскева” в град София. Отец Йоан е назначен от архиерея на Софийската епархия – Софийския митрополит, към чиято административна структура спада Трънската духовна околия. Тя обхваща територията на общините Брезник и Трън. Според устава на Българската православна църква наместникът контролира и се грижи за чистотата и разпространяването на православната вяра. Той осъществява контрол за чистотата на християнските нрави, за правилното, редовно и еднообразно извършване на църковното богослужение, за благолепието и благочинието на църквите в поверената му духовна околия. В неговите правомощия е също контролът по състоянието на църквите, строителството и ремонта на църковните здания.

Виж също...

Loading...