Скръбна вест: Почина фолклорната искра на Граово и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев

Хореографът и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев е починал, съобщиха от брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”.

“Напусна ни един професионалист, носещ в сърцето си граовския дух и безкрайната любов към танца и фолклора, един достоен българин и родолюбив граовец, който безкрайно милееше за родния си край. Напусна ни един истински човек, с голямо и щедро сърце. Той вярваше, че смисълът на човешкия живот е да оставим на поколенията сътвореното от предците ни, и неизменно го доказваше с житейските си дела, които ще пребъдат! Почивай в мир, г-н Иванчев! И там, горе, бъди спокоен – твоето дело ще продължат хилядите танцьори, които са минали през школата ти през годините! Поклон пред паметта ти!”, писаха от читалището на Брезник във Фейсбук страницата си.

Лозан Иванчев беше най-възрастният хореограф в Брезнишко. Той е почетен гражданин на град Брезник и създател на танцовата школа към брезнишкото читалище. Лозан Иванчев е автор на книгатаучебник “Фолклорни хора и танци на песен от Граово”. Първото издание излиза от печат през 2003 година, а през 2019 година бе представено преиздание на книгата. Хореографът смайваше със своята енергия и въпреки преклонната възраст не спираше да танцува. “Граовският фолклор е най-силният и най-добрият от всички в България. Силата, която той има е заради танците и песните си.”, каза преди няколко години Лозан Иванчев в интервю за Zapadno.com. Прочетете още по темата в публикацията: Хореографът и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев: Граовският фолклор е най-силният в България заради танците и песните си.

Информационният сайт Zapadno.com изказва съболезнования на роднините, близките и всички, които познават Лозан Иванчев.

Виж също...

Loading...