Язовирът в Кошарево се напълни с вода само за половин година – СНИМКИ

Неочакваните обрати в климата не спират да ни изненадват. Нещо повече – явления, които са били обичайни в миналото, днес често ни изглеждат като аномалия, например обилен снеговалеж през зимата, продължителен дъждовен преход към пролетта или пълен язовир с вода. Пример за това е изкуственият водоем в брезнишкото село Кошарево, установи проверка на Zapadno.com.

Жители и гости на селата в област Перник вместо за режим на водоподаването и язовири на ръба на санитарния минимум, само за няколко месеца започнаха да следят за преливащи резервоари. Ситуацията не подмина и язовир „Кошарево“, който в рамките на половин година се напълни с вода, след като през 2020 година беше напълно пресъхнал. На 19 октомври 2020 година беше заснет от обектива на Zapadno.com празен и без нито капка вода. Че там има инженерно съоръжение за съхраняване на вода, можеше да се познае единствено по неговата стена и табела с надпис: “РИБОЛОВА ЗАБРАНЕН”. Кратка разходка по дъното му не откри риби, а само рохка почва и растителност.

С малката си дълбочина и без постоянно течаща река наблизо, язовирът се пълни само от естествения отток при дъждове и снеготопене. След дъждовете и положителните температури за кратък период от време през януари 2021 година, в средата на месеца водоемът се напълни почти наполовина. Няколко месеца след това – на 22 април, водата в язовира вече напомняше обема му от месец август 2018 година.

Именно в този период местният Общински съвет гласува решение, с което прехвърли собствеността за язовир „Кошарево“ от Общината към държавата. Оттогава, вместо Община Брезник, за него трябваше да отговаря Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовири”. Тази промяна стана възможна едва година по-късно, когато Общинският съвет взе решение за прекратяване на договорите с лицата, които стопанисват язовира, но не плащат дължимото концесионно задължение. По това време – през 2019 година – водата в язовира вече беше наполовина от неговия обем.

В няколко снимки след края на текста може да видите как изглеждаше язовир “Кошарево” в средата на октомври миналата година. За сравнение след това са публикувани снимки на язовира от 13 януари 2021 година, 27 юли 2019 година и 2 август 2018 година.

Виж също...

Loading...