Читалищата в Брезнишко правят филм „Стожери на българщината“ по повод 24 май

Народно читалище „Дебелец-1932“ в село Садовик разпространи покана за участие до всички свои колеги от културни организации в община Брезник. Чрез нея призовават за обединяване на усилията, с цел заедно да представят местния фолклор посредством филм със заглавие „Стожери на българщината“.

„По повод 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ние от Народно читалище „Дебелец – 1932 г.“ с. Садовик, подемаме инициативата „Стожери на българщината“, свързана с отбелязването на празника на територията на Община Брезник“, съобщават организаторите специално за читателите на Zapadno.com. „В тези нелеки дни, читалищата са местата, които остават верни на своето призвание да възпитават в ценности и родолюбие поколенията. В тази връзка приканваме всички председатели и секретари на действащи читалищни институции в Община Брезник да се включат в инициатива.“

Участието представлява подготовка и изпращане на кратък видео материал с представяне на най-доброто от дейността на всяко читалище. Преди 24 май всички клипчета ще бъдат монтирани в общ филм под заглавие „Стожери на българщината“, който ще бъде излъчен във Фейсбук на празничния ден.

Условията за участие са подробно описани от организаторите на страницата на народно читалище „Дебелец-1932“ в социалната мрежа. Няма високи изисквания за видеоматериалите – те могат да бъдат снимани с телефон, фотоапарат или непрофесионална камера. Но е важно да се придържат към темата на инициативата и да съдържат ясно и конкретно послание към зрителите на филма.

Не по-късно от 17 май 2021 година, желаещите да се включат трябва да заснемат и изпратят клип с автентична народна песен, танц, обичай или словесен фолклор от региона. Ако изберат да представят обичай, за предпочитане е той да бъде свързан с пролетните празници. Ако се спрат на възможността да рецитират стих, то нека да е от местен автор и да не е по-дълъг от 3 минути. За всички останали видео презентации изискването е да са с продължителност до 5 минути. Записите с представяне на дейността на читалищата може да се отнася още за музейна сбирка, текуща изложба, творческо ателие или спомен за отбелязването на 24 май в съответното населено място. Ще бъде интересно и ако постъпят видеа с разказ за видни местни личности – будители, просветители, общественици, самородни таланти, дейци на културата, майстори на перото, художници и други.

Партньор на инициативата е Община Брезник.

Снимка: народно читалище “Дебелец-1932”

Виж също...

Loading...