Брезнишкото сдружение “БрезиЯна” спечели тъпан от фестивала “Приятели чрез танца” в Перник

Танцова къща “Приятели чрез танца” към сдружение “Дай, бабо, огънче” за поредна година проведе фолклорния танцов фестивал “Приятели чрез танца”, за любителски групи, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Събитието, което заради метеорологичната обстановка се проведе в Общинския младежки дом, тази година нямаше състезателен характер. В него участваха 170 изпълнители от 10 групи от Перник, Брезник, София, Лом, Разлог и Враца. Фестивалът започна с мегдански хора от Граово, а след това клубовете изпълниха по две избрани от тях хора. След изпълненията на всички колективи започна фестивалният концерт, в който групите участваха с техенлюбим народен танц.

Традиционната награда кмета на община Перник все пак бе връчена и тази година я получи сдружение „БрезиЯна“ от град Брезник, което спечели тъпан. На днешния празник бе учреден и връчен приз на името на доцент Йордан Янакиев – за млад ръководител, който работи заопазването и популяризирането на танцовия фолклор на България. Първият приз получиха ръководителите на танцов клуб „Тритепъти“ – София.

„Целта на събитието е да се популяризира, запази и развие българския танцов фолклор. Затова поканихме наши приятели от цялата страна в града на войводата Кракра, в сърцето на Граовския фолклор, да се хванем за ръце и да се наиграем на кръшни български хора“, казаха организаторите.

Снимки: Община Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...