Обновиха сайта на Народното събрание чрез обществена поръчка за 149 690 лева без ДДС

Председателят на Народното събрание Ива Митева и експерти от администрацията на парламента представиха обновения интернет портал на законодателната институция. Целта е да се подобри разпространението на публична информация по отношение на работата на институцията, законодателният процес, както и спомагане на прекия диалог между народните представители и техните избиратели. Основен акцент в новия сайт са информационните досиета по всички закони, пряко свързани с въвеждане на правото на Европейския съюз, съобщиха от парламентарния пресцентър.

По този начин парламентът ще бъде още по-отворен и по-достъпен за българските граждани и всеки ще може да види какъв акт на Европейския съюз се транспонира, има ли процедура по нарушение и какво е конкретното изменение, подчерта председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя добави, че следващият етап на развитие на обновения интернет портал е консолидарането на българското законодателство. От думите й стана ясно, че само три държави нямат такова консолидарано законодателство, сред които и България. Всеки трябва да има възможност да влезе на сайта на Народното събрание и да намери законите в актуалното им състояние към съответната дата, заяви Ива Митева. Председателят на парламента отбеляза още, че една от идеите е в бъдеще по името на конкретен депутат да има публични данни за това какъв законопроект е внесъл, какво предложение е направил и как е гласувал.

Обновеният интернет портал на Народното събрание работи на всички съвременни платформи, като позволява и достъп на хора с увреждания. Прякото предаване на пленарното заседание е изнесено на стартовата страница и до него се визуализира програмата за улеснение. Настоящото обновяване на сайта е резултат на обществена поръчка на обща стойност 149 690 лева без ДДС. Порталът съдържа над 4 милиона записа и поддържа архив повече от две десетилетия. Официалната интернет страница на законодателната институция генерира средно по 10 000 уникални посещения на ден.

Народното събрание има сайт от 1996 година, като предходното обновяване е осъществено през 2010 година, отново с европейско финансиране.

Снимка: Народно събрание – пресцентър

Виж също...

Loading...