Манастирът в подножието на Любаш отбелязва светъл празник с литургия, водосвет и освещаване на ястие

Манастирът “Свети Николай Мирликийски” в подножието на планината Любаш ще отбележи празник на 22 май, съобщиха от светата обител.

На 9 май православната вяра чества пренасянето мощите на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Отбелязването на празника за патрона на манастира се измества на 22 май. Причината е, че храм “Свети Николай  Мирликийски” в близкото село Ребро чества празника за пренасяне мощите на светеца и за да не се получава дублиране, отбелязването е изместено, поясняват от манастира в планината Любаш.

На 22 май от 9:30 часа в светата обител ще бъде отслужена света Божествена литургия. Около 11:30 часа ще бъде направен водосвет и освещаване на ястие. Гостите се умоляват да спазят противоеподемичните мерки.

Манастир “Свети Николай Мирликийски” беше официално отворен за посетители през месец юли миналата година, когато Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит оглави литургия в реновирания манастирски храм. Тогава светата обител бе осветена, а десетки присъстваха на празника.

Преди няколко години за реновирането на светата обител бяха одобрени средства по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година. Одобрената субсидия за реновирането на светата обител е 100 % и е в размер на 715 751 лева и 51 стотинки.

Манастир Свети Николай Мирликийски“ е разположен в подножието на планината Любаш, в местността „Престола“. Според местните той е изграден в периода 13 – 14 век, но е бил възобновен през 19 век. През последните десетилетия от манастира бяха останали само стените, а иконописите по тях липсваха. Към светата обител е имало и жилищна сграда, която впоследствие е разрушена, след като огромно дърво, което било отсечено паднало върху зданието.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...