Министърът с корени от Брезнишко и Трънско предаде властта на най-важното министърство в държавата

„Благодаря на господин Ананиев, че въпреки продължаването на кризата след първото, най-тежко, тримесечие е успял с преструктуриране на разходи да продължи мерките за подпомагане до края на месец май. Оттук нататък трябва да се търси начин, в рамките на утвърдения бюджет, дали и как тези мерки могат да бъдат продължени и в каква степен.“ Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев по време на официалното приемане на поста от министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев. „Задачата на Министерството на финансите в следващите два месеца ще бъде насочена към това да се осигури ресурс за гражданите, самонаетите и бизнеса, така че да можем да подпомогнем и икономиката, и обществото да се справят с тежката икономическа ситуация, причинена от пандемията“, отбеляза той и допълни, че в работата си ще разчита изключително много на колегите в министерството, тъй като там работят едни от най-подготвените професионалисти.

„Предавам държавата в добро финансово състояние, с една от най-стабилните фискални политики, с най-нисък дефицит  и сред трите страни с най-нисък дълг спрямо брутен вътрешен продукт“, заяви от своя страна Кирил Ананиев. „Изпълнението на бюджета и приходите засега вървят много добре, към края на април бюджетът е на излишък, размерът на фискалния резерв е 8,8 милиарда лева. Държавата има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят. До края на месеца ще постъпят около 511 милиона евро по инструмента SURE за мерките за справяне с пандемията“, обясни той. Кирил Ананиев обяви, че Министерство на финансите вече е предприело необходимите стъпки със съответните институции, така че да подпомогне служебното правителство в изготвянето и одобрението на план-сметката за изборите навреме.

Zapadno.com припомня, че Кирил Ананиев е с родословни корени от Брезнишко и Трънско. Неговият баща е от брезнишкото село Горна Секирна, а майка му – от трънското село Лева река. Той оглави най-важното министърство в държавата през месец юли 2020 година. Преди това оглавяваше Министерство на здравеопазването.

Снимка: Министерство на финансите – пресцентър

Виж също...

Loading...