Художник и оперен певец с корени от Трънско са отличени с наградата „Златно перо“ за принос към изкуството и културата на България

В навечерието на 24 май, когато се отбелязва празникът на българската азбука, просвета и култура „Европейски музикален фестивал“ се обръща с признание към хората, които създават и поддържат жива искрата на българския творчески гений, съобщи Classic FM радио.

В рамките на фестивалната програма 24-ма изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти, художници и преподаватели ще бъдат отличени с наградата „Златно перо“ за техния принос към изкуството и културата на страната. Традицията на това отличие, учредено от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио, съществува вече над четвърт век. Носители на изящната златна брошка, изработена във формата на писец са били до момента някои от най-видните български творци в своята област. Вече са ясни имената на 23-ма от тазгодишните лауреати на приза.

Сред наградените е художникът Иван Вукадинов, който е роден на 19 март 1932 година в трънското село Ломница. Друг награден с родословни корени от Трънско е оперният певец Кирил Манолов.

Тържествената, 26-та поред церемония „Златно перо“ ще се състои на 21 май от 16:00 часа под куполите на столичното „Ларго“ с водещ Георги Митов – Геми, журналист от Classic FM радио. По традиция, слушателската аудитория на радиото има активна роля за определяне на едно от златните отличия, като участва с пряко гласуване.

Отличията „Златно перо“ са учредени през 1995 година. Връчват се ежегодно от агенция „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио на 24-ма изтъкнати български творци с безспорен принос към родната култура и изкуство. Призът представлява изящна брошка от 24-каратово злато във формата на писец.

Снимка: “Европейски музикален фестивал

Виж също...

Loading...