Областният управител на област Перник събира политици на консултации за състава на Районна избирателна комисия

Областният управител на област Перник ще проведе консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия. Консултациите са във връзка с Указ на президента на Република България за насрочване на избори за народни представители за Народно събрание на 11 юли 2021 година, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Консултациите ще са с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание за изготвяне на предложение за състав на Районна избирателна комисия на 14-ти Пернишки многомандатен район. В тях могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 45-то Народно събрание. Консултациите са насрочени за събота (15 май).

В състава на Районната избирателна комисия трябва да има 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите. Съотношението е следното: коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; партия „Има такъв народ“ – 3 членове; коалиция „БСП за България“ – 2 членове; партия „ДПС” – 2 членове; коалиция „Демократична България” – 1 член; коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.

Районната избирателна комисия осъществява правомощията си от назначаването й с решение на Централната избирателна комисия – от 22 майдо 25 юли включително (до 14 дни след произвеждане изборите за народни представители).

Виж също...

Loading...