Унищожават над 1 тон и половина месни храни и 23 килограма козунаци, които са негодни за човешка консумация

Българска агенция по безопасност на храните възбрани и насочи за унищожаване 1 536 килограма месни храни и 23 килограма козунак, негодни за човешка консумация, установени при тематичните проверки за Великден и Гергьовден. Инспекторите от отдели „Контрол на храните“ в Областните дирекции по безопасност на храните в страната са констатирали месни продукти, разфасовки, заготовки, колбаси, риба и агнешко месо без етикети, с изтекъл срок на годност и без идентификационна маркировка. Козунакът, който подлежи на унищожаване, е бил с изтекъл срок на годност, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

В обхвата на извънредния контрол за религиозните празници на територията на Република България са проверени 5 842 обекта за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. За установени несъответствия със законодателството в областта на храните са съставени 16 акта и 161 предписания.

В сравнение с резултатите от проверките около Великден през 2020 година се отчита по-малък брой на нарушенията при извършени повече инспекции. Миналата година бяха проверени около 4 300 обекта, за установени несъответствия бяха съставени 60 акта и 365 предписани, насочени за унищожаване бяха около 1 500 килограма негодни храни.

Виж също...

Loading...