Питейният язовир на Брезник е пълен догоре и може да осигури вода за повече от година – ВИДЕО + СНИМКИ

Питейният язовир “Красава”, който снабдява Брезник с вода, е пълен догоре. Към 14 май количеството вода във водоема е 2 930 000 кубически метра, съобщи за Zapadno.com управителят на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев.

До достигане на преливника на язовира има около 10 сантиметра. Преливникът не е използван от няколко години, а причината са количеството валежи от дъжд, които са били под нормата. Валежите от няколко месеца насам са спомогнали за бързото покачване на водния обем на “Красава”. Функцията на преливника е през него да преминава водата, която е в повече в язовира, поясни управителят на “Водоснабдяване”-Брезник.

Повече от 20 години се правят наблюдения на водното ниво, притока и разхода на язовира. “На няколко пъти през този период се случва язовирът да покрие сухи години, както например беше миналата година, когато валежите бяха под нормата.”, каза още инженер Иван Ковачев и изрази положително мнение, че с този обем язовирът ще осигури вода за Брезник за повече от година.

Няколко охранителни камери осигуряват денонощно видеонаблюдение на част от язовира. Те са снабдени с инфрачервени лъчи, които засичат движение през нощта. От наблюдението става ясно, че потокът от туристи за близкия мегалитен храм-кладенец “Пусто Гърло”, които преминават по стария път под язовирната стена, е намалял. Положително е, че вандалски прояви по съоръженията на язовира не са установявани.

Вижте видеа и разгледайте снимки от водния обем на язовир “Красава”, който беше заснет от обектива на Zapadno.com:

 

Виж също...

Loading...