Предприемач от Брезник разкрасява центъра на Бабица с идеята да се съживи селото

Семеен бизнес помага за съживяването на брезнишкото село Бабица, в което по последни статистически данни има 10 жители. Предприемчивият Виктор Матеев от Брезник и неговото семейство развиват бизнес в селото – земеделие и ферма със собствена марка ,,Viktor’s farm”, в която се отглеждат елитни месодайни говеда от породата Абърдийн ангус. За тяхната ферма ще разкажем в периодичната рубрика на Zapadno.com – “Местен бизнес”.

Първоначално Виктор Матеев започнал да се занимава със земеделие и впоследствие направил ферма за добитък. Семейната ферма в селото е създадена преди около 4 – 5 години. Около 2 000 декара земи се работят от фермера и семейството му, като пасищата и ливадите са разпределени за нуждите на месодайната ферма, а за зърнопроизводството – обработваемите площи. В земеделските площи се отглеждат основно пшеница, царевица, слънчоглед, люцерна, еспарзета и  ливадно сено. “Имаме фирма, която се занимава със зърнопроизводство. Отглеждаме зърнени култури – пшеница, слънчоглед, царевица. В един момент решихме да оползотворяваме пасищата и ливадите с отглеждане на месодайни животни.”, сподели той.  В работата има  и местни жители, които са наети от него.

Животните, които се отглеждат са от породата Абърдийн ангус и наброяват около 100. Продават се като живи животни за разплод и угояване, но амбицията е в бъдеще да се продава телешко месо за местния пазар – мраморирани стекове, прясно и замразено месо, както и телешка кайма. “Започнахме с елитна генетика, вкарахме елитни бици. Постепенно на принципа на поглъщателно кръстосване, всяка година с различни бици, произведохме животни, климатизирани към нашите условия, носещи желания ген, който се проявява в лесни отелвания, добри угоитилни способности на приплодите и месо с отлични вкусови качества. Произвеждаме телета, които имат много добър здравен статус и много добра генетика.”, поясни Виктор Матеев и добави, че месодайното говедовъдство е в различно направление от млечното такова.

Животните са на свободно пасищно отглеждане, оградени с електропастир и човешката намеса е сведена до минимум, като се изразява основно в наблюдение и ветеринарно-санитарни мероприятия. Телетата имат бърз прираст и освен това майките сами израждат и отглеждат малките си до 6-месечна възраст. “Това е едната технология. Другата е угояване на бици, която следва предната – когато се отбият телетата ги взимат промишлени комплекси, които ги доугояват, финишират до кланица и месото става марморирано и годно за употреба. Ние сме избрали да ги отглеждаме, което засега ни е по силите.”, каза фермерът. “Целта е да направим едно успешно месодайно говедовъдство в района. Създаваме и работни места като приоритетно наемаме местни хора. Сега искаме и селото малко да раздвижим.”, каза още Виктор Матеев.

Амбициозното семейство се е заело и с разкрасяване центъра на село Бабица, където старият магазин е придобил приветлив вид. Изградени са перголи около старата сграда, поставени са дървени капаци на прозорците и са монтирани пейки. В близост до магазина са направени още пейки около, които е монтирана паркова лампа и надпис с името на селото, който свети през нощта. Два автомата за топли напитки, безалкохолни и някои захарни изделия също са част от обновлението на пространството около сградата. “Ние работим земята на хора от селото. В един момент ние трябва да дадем нещо на това село, за да можем да си върнем жеста, така да се каже. Желанието ни е да направим нещо хубаво за селото. Да инвестираме по начин, по който хората да има къде да седнат, къде да се спрат, да се събират и да контактуват. Радостно е хора от други места проявяват интерес и закупуват имоти в село Бабица.”, завърши Виктор Матеев.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Viktor’s farm

Виж също...

Loading...