9 читалища от Брезнишко се включват във филма „Стожери на българщината“, който ще бъде излъчен на 24 май

Голяма част от читалищата на територията на община Брезник са се включили в инициативата “Стожери на българщината“, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата стартира в края на месец април, а крайният срок за участие на читалищата беше до 17 май. С изпращане на кратък видео материал, в който е представено най-доброто от читалищната дейност, всяка културна организация се включи в кампанията, която се организира от народно читалище „Дебелец-1932“ в село Садовик с подкрепата на Община Брезник.

Материали са изпратили читалищата на град Брезник и селата Бегуновци, Велковци, Долна Секирна, Слаковци, Сопица, Садовик, Ноевци и Кошарево. “Преобладават песни и танци. Има и представяния на сурвакарски групи, на обичаи и стихове. Благодарности към всички колеги и читалища, че откликнаха и изпратиха готови материали. Важно е да се отбележи също така, че във видеата участват предимно деца и младежи – знак, че фолклорът и традициите се продължават от младото поколение.”, сподели за Zapadno.com секретарят на народно читалище “Дебелец-1932” Милен Миланов.

Преди 24 май всички клипчета ще бъдат монтирани в общ филм под заглавие „Стожери на българщината“, който ще бъде излъчен във Фейсбук на празничния ден.

Снимка: народно читалище “Дебелец-1932”

Виж също...

Loading...