Плаващо сметище се образува до ВЕЦ „Ерма“, а чистотата може да донесе на Трън награда „Кмет на месеца“ – ВИДЕО+СНИМКИ

Около половин декар боклуци покриват реката и близките склонове около водноелектрическата централа, изградена малко след Ждрелото на река Ерма.

В обектива на Zapadno.com попаднаха десетки квадратни метри с битови отпадъци от различен калибър – от пластмасови бутилки до малък хладилник. Те са премесени с кал, камъни и клони, които обичайно водата носи в този сезон на пълноводие. Вероятно именно честите валежи в последните месеци са причина боклуците по бреговете на реката да се съберат пред бента на централата. Тази преграда пред пътя на неразтворимите отпадъци е нарисувала стряскаща картина на ефекта от човешката дейност.

На метри от природната забележителност „Ждрелото на река Ерма“ в момента е формирано средно голямо нерегламентирано сметище. Извън погледа на масовите посетители на туристическия обект, се е образувала вълна от пластмаса и ненужни вещи. Какъв ще бъде нейният път от тук нататък едва ли някой може да отговори. Но сайтът Zapadno.com е готов да публикува всяка позиция на отговорна институция, касаеща разрешаването на проблема.

Докато боклуците си вървят по течението, тече и сезонът на пролетните почиствания в цялата страна. Именно в тази връзка основният отговорник, избран от съгражданите си да управлява обществените услуги в община Трън, е получила номинация в конкурса „Кмет на месеца“. Предложението именно Цветислава Цветкова – кмет на община Трън, да получи награда е обосновано в сайта на надпреварата с поредната идеално почистена и маркирана туристическа пътека в общината. Става въпрос за трасе в Пенкьовската планина, което е направено от Трънското туристическо дружество. Същата организация наскоро завърши и друга доброволческа акция, а именно – за почистване на бреговете на река Ерма. Само преди дни те събраха над 150 чувала с боклук, но край водата има още много. Разбира се, почистването може би ще е по-ефективно с по-добра техника и по-добро планиране на публичните средства, едва ли ще стане само с доброволен труд и ентусиазъм.

Вижте актуални видеа и разгледайте снимки от плаващото сметище по река Ерма:

 

Виж също...

Loading...