Незаконен добив в Трънско, служители на Общината казват: “Ние смо си за нас” – ВИДЕО

Община Трън извършва дейност на старата кариера в трънското село Ездимирци. Хора от селото сигнализираха за необичайната активност, а проверка на Zapadno.com на терен установи техника и служители на трънската общинска администрация.

През 2018 година кариерата в Ездимирци стана известна с незаконния добив на инертни материали от нея. Тогава фирма, която изграждаше обходен път до ремонтирания вече мост в местността “Секирица”, незаконно добиваше материал от кариерата. Местни хора от селото се надигнаха и заедно с кметския наместник препречиха камионите на фирмата. Впоследствие наказани и виновни нямаше, въпреки проверка на Министерство на енергетиката за неправомерен добив на подземни богатства. Прочетете още по темата в публикациите: Кметски наместник и жители спряха добив от кариера за ремонт на мост в Трънско – СНИМКИ и Министерството на енергетиката е проверявало незаконната кариера край Ездимирци и е дало указания на кмета.

Няколко години след този случай отново има активност на кариерата. Този път материалът се товари в камиони на Община Трън за възстановяване на отнесен мост в трънското село Филиповци. Разстоянието между кариерата на Ездимирци и отнесения мост във Филиповци е около 7 километра по асфалтовия път. Преди няколко месеца, вследствие на покачването нивото на река Ябланица, мостът за махала “Почекаини” бе отнесен от водата. Това е и единственият достъп до махалата на село Филиповци, която се обитава от виладжии.

При проверка на кариерата в Ездимирци пред репортера на Zapadno.com Христо Райков работещите с багера служители към общинската администрация не можаха да кажат имат или нямат разрешение да копаят там. “Преди 3 години тука имаше един проблем…”, каза репортерът на сайта, а служител от Община Трън отвърна: “Мани ги. Тия беха чужденци. Ние смо си за нас.”, каза той. Привидно смутени общинските служители се учудиха на проверката на място.

Справка в регистъра за концесии за добив в сайта на Министерство на енергетиката показва, че няма информация за разрешена дейност на кариерата в землището на село Ездимирци. В документа се съдържат действащите концесии за добив на подземни богатства и е актуален към 13 май 2021 година. Eдинственият законен начин да се ползват тези материали е чрез концесия – тоест след като държавата е проверила кой и как ползва природните ресурси.

Информационният сайт Zapadno.com е готов да публикува всяка позиция на отговорна институция по темата с добива на кариерата.

Вижте във видеото как протече проверката на Zapadno.com на 20 май 2021 година на кариерата в Ездимирци:

Виж също...

Loading...