Брезник чества празника на буквите с песни, рецитали, танци и награждаване – ВИДЕО + СНИМКИ

Грамоти и отличия на абитуриенти-отличници, просветни и културни дейци бяха връчени на церемония пред сградата на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественото събитие се състоя по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Множество брезничани и гости на града, както и ученици, учители и културни дейци изпълниха пространството около стълбите пред читалището. Няколко патрулни екипа на Районно управление-Брезник бяха отцепили пространството около централния площад, където по време на церемонията временно бе преустановено движението на моторни превозни средства.

Приветствие към дейци на културата, ученици, учители, брезничани и гости на града отправи кмета на община Брезник Васил Узунов. “24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Този ден има специално място в сърцата на всички нас, защото не ни дели по възраст, пол или професия. Точно обратното – събира всички българи заедно. Събира ни, независимо къде по света се намираме и колко голяма е нашата общност. Точно в това е силата на този празник – ден, който пазим ревниво. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е велико, защото ни е съхранило като народ в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа ни към просвещение и духовно израстване. В този ден се прекланяме и пред учителите, които са ни учили на буквите. Благодаря ви, че ви има и че сте до децата ни, пазите, предавате и бдите над нашите букви и написаното с тях. Поклон пред всички вас просветители и дейци на културата, пред силата на духа и вашия професионализъм. Бъдете здрави и пазете вдъхновението и енергията, с които градите устоите на българщината. Скъпи ученици и зрелостници, макар че изпращаме една необичайна учебна година, предизвикателствата пред тепърва предстоят. Бъдете смели, реализирайте потенциала си, следвайте мечтите си и бъдете истински българи. Пазете своя род и език. Честит празник и бъдете живи и здрави.”, каза Васил Узунов в приветственото си слово.

С песни и рецитали поздрав към присъстващите отправиха вокална група “Ритъм” с ръководител Румен Александров към брезнишкото средно училище “Васил Левски”, ученици от ноевското основно училище “Христо Смирненски”, дете от детска градина “Брезица” и Милена Цветанова от народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Със слово приветствие отправи и председателят на слаковското народно читалище “Искра-1932” и кметски наместник на Слаковци Димитър Димитров. “Днес е празник, ден тържествен. Ден на Кирил и Методий – пратеници с глас Божествен за славянските народи. Те оръдие могъщо изковаха от езика, дето като пламък същи и с духа народен блика. Словото им свято, чисто, като лък през вековете с бисерите тез мъниста. Азбуката тяхна свети!”, каза в своето слово Димитър Димитров и накрая завърши с думите: “Нека открием смисъла на успеха в живота, в образованието, в духовността и добротата. Гордейте с делото на Кирил и Методий. Честит празник България!”.

Кметът Васил Узунов награди за постигнати високи резултати при обучението и възпитанието на децата и учениците преподавателите от учебните заведения в община Брезник Ирена Асенова, Анета Михайлова, Стела Панова, Зорница Стойнева, Петя Кирилова, Мария Николова и Божана Страхилова. На празника бяха наградени и абитуриентите-отличници от Випуск ‘2021 на средно училище “Васил Левски” Сиана Красимирова, Сиана Кирилова и Мартин Кирекчиев. Отличниците получиха грамоти и сребърни монети с лика на свети Георги.

По предложение на колектива на Общински исторически музей-Брезник бяха наградени брезничаните Златка Стратиева и Божидар Пантев. За голям принос в духовното развитие на Брезник и Брезнишко и активна читалищна дейност 11 културни и просветни дейци бяха наградени с грамоти и медни монети, които са реплика на Цар Иван Асен II. Наградени от кмета на Брезник бяха Цветелина Горанова, Верчо Виденов, Димитър Димитров, Богомил Савов, Милка Антонова, Стефани Стоилкова-Цакманова, Радослав Иванов, Веселин Миленков, Кайчо Величков, Пепи Божков и Ивайлов Евлогиев.

В края на честването тържествено беше предадено и прието училищното знаме на средно училище “Васил Левски” и изпращане на зрелостниците от Випуск ‘2021. Програмата завърши с изпълнение на танцовия състав към брезнишкото читалище, по време на който се изви общо хоро на площада.

Вижте видео и снимки от тържественото отбелязване на 24 май в Брезник:

 

Виж също...

Loading...