Книга, в която са описани сурвакарски празници в Брезнишко, вече е част от фонда на пернишката библиотека

В националната библиотечна седмица Регионална библиотека „Светослав Минков” в Перник представи някои нови книги, закупени миналия месец, които вече са на разположение на читателите, научи Zapadno.com.

Новите постъпления в отдел „Краезнание” на библиотеката включват книгата „“Фестивали. Мрежи. Идентичности – Маскарадните игри в Перник и регионалните им отражения” от доцент Николай Папучиев. Изданието излиза от печат в началото на месец март и в три глави събира наблюдения, същността и други аспекти, свързани със сурвакарската традиция. За написването му са съдействали кметове, кметски наместници, читалищни дейци, ръководители и участници в сурвакарски групи от област Перник. Интересното е, че сурвакари от Брезнишко са вдъхновили автора да напише книгата. Прочетете още по темата в публикацията: Сурвакари от Брезнишко вдъхновиха преподавател в Софийския университет да издаде книга за традицията.

Книгата може да бъде намерена в библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, Държавен архив-Перник и на други места. Издадена е от университетското издателство “Св. Климент Охридски”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...