Областният управител на област Перник: Няма друг празник, който така силно да обединява духовната българска територия

Областният управител на област Перник доктор Симеон Василев отправи поздравление по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентър на Областната администрация.

В приветственото си слово областният управител обръща внимание на важността на празничния ден, който обединява нацията. Той поздравява и всички просветни и културни дейци в страната и региона, които поддържат пламъка на знанието и богатството на културата. Какво още сподели областният управител в словото си, може да прочетете в редовете по-долу.

Уважаеми дейци на просветата и културата,

Уважаеми учители и ученици,

Скъпи съграждани,

Отново сме заедно, за да се поздравим и честваме 24 май – най-българския празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Словото на светите първоучители ни събира пак тържествено в центъра на Перник. Няма друг празник, който така силно да обединява обширната духовна българска територия и да ни прави толкова единни!

24 май е ярък пример за родолюбие. Той отразява тържеството на знанието и вярата, че ще пребъдем във времето. Велика е мисията на нашите просветители, учители, творци, учени, които нареждат с постиженията си българската нация в световната културна съкровищница. Като духовни наследници на колосалното дело на първоучителите, ние, българите, продължаваме да насищаме с положителна енергия този празник и въздаваме заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на нашата култура, наука и образование.

И нека красиво и силно да звучи: „Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!“

Изказвам искрената си благодарност и признателност към всички просветни и културни дейци, които поддържат жив интереса към знанието и допринасят за културното обогатяване на България и област Перник!

Честит празник!

доктор Симеон Василев
Областен управител

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...