Десетки футболни хора от област Перник на среща с Бербатов и екипа му в Ноевци бистриха промяната в родния футбол

Множество представители на футболни клубове, ветерани, деятели и фенове изпълниха салона на народно читалище “Пробуда-1931” в брезнишкото село Ноевци. Всички те се събраха за среща с бъдещия кандидат за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов и екипа му, предаде репортер на Zapadno.com.

На срещата присъстваха представители на футболните клубове “Черногорец” (Ноевци), “Буря” (Кошарево), “Балкан” (Банище), “Ерма” (Трън) и други отбори от област Перник. Сред присъстващите бяха заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров и кметът на Ноевци Асен Асенов. Пред десетките гости в читалищния салон Димитър Бербатов даде заявка, че ще изслуша всеки и е готов за промяна в българския футбол. Той отбеляза, че неговата кариера е започнала от аматьорския футбол и е наясно какво е да извърви стълбата на успеха. “В същия момента сега искам да върна нещо обратно. Всички виждаме футболът в какво състояние е в този момент в цяла България.”, каза кандидатът за президент на Българския футболен съюз. “Властта и силата е във вас, в интерес на истината. Мисля, че го осъзнавате. Ако нещо не ви харесва имате силата да го промените. Но щом сте тук си мисля, че сте за тази промяна.”, отбеляза още той и добави, че програмата му за управление се промяна вследствие на срещите и разговорите, които провежда с екипа си в страната.

Сред заложените точки в програмата е администриране на професионалната футболна лига от самата нея, а Българският футболен съюз да се занимава с аматьорския футбол. “Каквото и да си говорим финанси има. Пари има по проекти, по програми. Част от моя екип са много добре запознати с това. Знаят къде са парите. Знаят какви проекти трябва да се направят. Към момента по една или друга причина не са усвоени, от което страдате всички вие. Без да искам да обиждам някой, идва един момент, в който идва някой определен човек или се звъни по телефона и казва: “Ще ви дадем 5 топки, 6 екипа, 4 чифта ръкавици и бутонки, но трябва да гласувате за мен.” Мисля си, че е унижение. По друг начин аз не мога да го приема. Надявам се и вие така да го виждате и вече да ви е дошло до гуша. Защото промяната е тук – аз, Стилиян, Мартин, както Петър и Боби също са част от екипа и още много други добри хора, които работят в момента тази промяна да се случи.”, каза Димитър Бербатов. Бъдещият кандидат за президент на Българския футболен съюз каза през футболните хора от област Перник, че те ще решават и избират кой да ги представлява на зонално ниво. Той отбеляза, че на конгреса на Българския футболен съюз трябва да се гласува по съвест.

Представители на футболни клубове от област Перник изложиха редица проблеми в родния футбол – от високи такси до нередности в детско-юношеския футбол. Взимането на деца-футболисти от определени отбори за други също бе тема на дискусия. “Ако ти живееш и тренираш на същото място, свободата на избора ти се ограничава по този начин. Но има варианти, които могат да се мислят и по тази линия. Детско-юношеският футбол е приоритет, тъй като аз съм продукт на детско-юношеския футбол. Въпросът е, че няма масов спорт, няма масов футбол. Децата не ходят и не спортуват в училищата. Аз съм израснал на асфалтовите стадиони, на тях съм тренирал. Но сега това го няма. Това също е част от нещата върху, които работим и трябва да се случат.”, каза Димитър Бербатов.

Георги Мирчев от футболен клуб “Черногорец” изрази мнение, че проблемът в родния футбол започва от ръководството на Българския футболен съюз. “Благодарение на тях отборите в Пернишка област от 40 станаха 20. Това е за 10 години. 19 или 20 са отборите в момента, благодарение, че в Ковачевци си възродиха футбола – направиха женски и мъжки отбор. Ако не са Общините да подпомагат аматьорския футбол, отборите ще останат сигурно 3, не повече. Благодаря и на Община Брезник, която ни помага. Откъде идва всичко. Такса “първо участие” – 100 лева. Такса “картотекиране” – 10 лева на картотека, с която ние живеем в 15 век. Няма електронно картотекиране, няма нищо. Едни хвърчащи листа. Всяка картотека струва 10 лева. Доколкото разбирам и детските картотеки се заплащат и също струват 10 лева, което е кощунство. Къде отиват тези пари не се знае. Всеки картон след определена бройка, например 10 или 15 картона, струва 10 лева. И на даден мач аматьорският футбол с всяко нарушение е санкциониран от съдията. Ние сме селски клуб, но държиме цялото село живо. Убиват ни, убиват ни и проблемът основно е в ръководството на Българския футболен съюз, защото те не знаят проблемите на аматьорския футбол.”, каза Георги Мирчев и поясни, че аматьорските отбори стартират полусезона със суми около 500 лева за глоби, членски внос и такси. Той приветства предложението на екипа на Бербатов в изпълкома да е човек, който знае за проблемите на най-малките отбори.

Димитър Бербатов попита в края на полусезона за какво се използват парите, които са събрани от отборите. “Има си програми, по които може да се кандидатства. Ако някои от клубовете не знаят как да го направят. Роля на Българския футболен съюз е да им помогне да разберат как да стане, за да може тези клубове да бъдат облагодетелствани с тези пари, когато трябва да се плаща нещо подобно. Дали парите ще отидат в БФС и той ще покрие разходите или парите идват при вас и вие си ги покривате. Това е процес, който трябва да се сработи, но го има. Защо не е станало… Не искам сега да давам определения, да хвърлям вина. Знаете, запознати сте каква е ситуацията. Но ето така като казвате, като ги чувате и повтаряте, по този начин ще ми се забие още повече в главата и аз ще знам какви са част от приоритетите.”, каза Димитър Бербатов.

Захари Крумов от футболен клуб “Балкан” (Банище), който в момента играе в Българската асоциация по мини футбол, а допреди 2 години беше част от областното първенство в региона. “Само да добавим още един казус. Казусът е с треньор с лиценз за областните групи. Тоя треньор трябва да има лиценз, за да може да води примерно селски отбор. Този селски отбор трябва да търси такъв човек, за да може да се регистрира, за да може да участва. В случая много от отборите разполагат с един треньор. Например един треньор се водеше ръководител на 4 – 5 отбора. А за да се изкара този лиценз се изисква една сериозна такса. Не знам точно колко беше. Аз съм завършил спортно училище и питам: “Мога ли аз с моята диплома да съм ръководител”. Казват ми: “Не, тебе те няма в системата. Ти трябва да идеш на курс, който струва 1 500 лева.” Тази пари трябва да ги извадя или аз, или селото. Общината ни е помагала винаги, но те ни покриват горе-долу съдийските такси. Останалото – поддръжка на стадион и всичко допълнително…”, каза Захари Крумов.

Бяха изказани и други мнения, сред които попълване на редиците на големите български отбори с играчи от България, вместо футболисти от чужбина. На това Бербатов отговори, че е бил от страната на чужденец-футболист зад граница и не му е било приятно, когато са се държали като с човек второ качество, поради това че е българин.

Срещата завърши с надежда, че Димитър Бербатов и екипа му ще променят положението в родния футбол. Присъстващите си направиха снимки за спомен и взеха автографи от бъдещия кандидат за президент на Българския футболен съюз. Бербатов и екипа му ще очакват всякаква подкрепа за промяна на българския футбол. Прочетете още по темата в публикацията: Бербатов в Брезнишко: Всяка подкрепа, която идва към мен и екипа ми, е добре дошла – ВИДЕО.

Виж също...

Loading...