Защо на кариерата в трънското село Ездимирци се копае? – ВИДЕО

За едни кариерата в Ездимирци е полезна, а за други не. Разногласни са мненията на хора от трънското село, които си спомнят за скандалния случай отпреди 3 години, когато фирма изгради временен път в местността “Секирица” с инертен материал от кариерата. Това установи проверка на Zapadno.com на място.

Няколко години след този случай, през месец май тази година, на кариерата отново бе разположена техника – багер и камиони. За необичайната дейност в района сигнализира Гергана Георгиева от селото. Тогава проверка на Zapadno.com на място установи техника и служители на Община Трън, които товареха инертен материал. Работниците отговориха, че материалът се използва за направата на мост към махала в близкото село Филиповци. Прочетете още по темата в публикацията: Незаконен добив в Трънско, служители на Общината казват: “Ние смо си за нас” – ВИДЕО.

На мястото, предизвикващо вълненията на местните хора, Гергана Георгиева и още няколко човека от селото се срещнаха с кметския наместник на Ездимирци Петър Петров пред камерата на Zapadno.com. “Още като малка тука знаеме, че е кариерата, но е затворена, нефункционираща кариера със заповед на министър – не съм сигурна точно на кое министерство.”, каза Гергана Георгиева и припомни случая отпреди 3 години, за който може да прочетете в публикацията: Кметски наместник и жители спряха добив от кариера за ремонт на мост в Трънско – СНИМКИ. “Въпреки подадените сигнали, дописки и какво ли не, нямаше абсолютно никакъв отговор и каквото и да било обосновано решение за започнатите дейности. Миналата седмица отново тук имаше техника и отново се извозваха материали. В разговор с кметския наместник обясни, че Общината си извозва материали за съседно село, което имало проблем с пътищата.”, каза още тя и отбеляза, че заедно с хора от селото са извършили проверка, според която няма издадено разрешително за дейностите от месец май тази година.

Елена от Ездимирци пък каза, че преди години кариерата се била превърнала в нерегламентирано сметище. Хора от други места хвърляли битови и строителни отпадъци на мястото. “Както виждате и можете да покажете, това е остатъци от разрушена сграда. И строителни, и битови – дюшеци и така нататък.”, каза Елена. Кметският наместник на селото Петър Петров отговори, че преди 5 години от общинската администрация са почистили нерегламентираното сметище.

Наталия Попова, която има родствена връзка с Ездимирци и е бивш служител в Българска академия на науките, каза: “Кариерата си е работила. След това не е работила и сега си работи пак.”, каза тя и посочи, че има нарушени местообитания. “Тука има видове от Червената книга, които са под специална защита. Има няколко вида орхидеи, които са по Закона за биоразнообразието… Въобще всички международни закони са защитени. Има животни, които се стресират от тези шумове и изнасяне.”, каза още Наталия Попова.

Вижте във видеото какво още казаха Гергана Георгиева, Елена и Наталия Попова:

“Мястото е отредено за кариера за добив на пясък, чакъл и камъни. Сега в момента така се води, а кога е отредено не мога да кажа“ – обобщи кметският наместник на Ездимирци Петър Петров. „Един проблем имаше само, когато с една пернишка фирма, която извозваше материал за моста на “Секирица” беше спряна и сега този случай. Става въпрос за село Филиповци, махала “Багейни” и “Почекайни”, когато падна големият дъжд – мисля, че декември ли беше, януари ли беше, им отнесе мостовете. Хората нямат достъп до имотите си. Бяха доставени някакви мостове – такива П-образни, но трябваше да се засипе около тях, за да може да бъдат заздравени. За това става въпрос. Беше изкарано от тука. Позволително не знам дали трябва за износ на тези камъни. Но мисля, че малко неразумно, че в съседното село ще им се направи пътя, за да могат да стигнат дотам.”, обясни наместникът. На това присъстващите от селото реагира остро и казаха, че с това копаене Големи връх ще изчезне. Кметският наместник отговори: “С извозването на 10 “Камаз”-а? Дали ще продължи натам, това вече е друга тема за размисъл.”, каза той.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова обясни пред репортер на Zapadno.com, че проблем няма и пълни обяснения са дадени на Областната управа, която е искала информация по случая. Кметът ни предостави писмото, което е изпратено на държавната управа в област Перник. Там е записано, че: „са използвани количества от смъкналата се земна маса, смесена с камъни, с които са укрепени устоите на мост в с. Филиповци“. Въпреки че наместникът говори за камиони с камъни, а кметът за свлачище със земна маса, и двамата са единодушни, че собствеността на имотите е общинска и целта е била добитият материал да се използва за строителството на мост.

„Дали има нередност, или няма нередност, аз не съм лицето, което може да каже“ – гласи позицията на Петров. „На общинска собственост сме и мисля, че кметицата не трябва да иска от никого разрешение… Сега вече има друг казус – защитена зона. Но кариерата е била тук и преди 170 години.”, каза още кметският наместник на Ездимирци. В кметското наместничество не са постъпвали оплаквания от хората във връзка с кариерата.

Вижте във видеото какво още каза кметският наместник и хора от селото:


Анкета с хора по къщи в селото разкри фрагменти от историята на кариерата, както и скорошните случаи – от 2018 година и от месец май тази година. “Чуеме, ядосваме се, че някой пак рови, ама не можем да отидеме… Копае се, товари се. То се чува – копаят и товарят. Въобще не е правилно и се чудиме защо никой не се…”, каза Жечка Гулина.

Митко Витанов пък поясни, че местни хора също са си взимали инертен материал от кариерата. На въпрос дали е видял как се копае от кариерата преди 3 години, каза че е разбрал за случая. “Не съм виждал, защото аз разбрах че е имало. И са направили малко патърдии и са спрели. Но не съм видел, не съм ходил, а и не мога да ходим.”, каза Митко Витанов и е на мнение че материалът от кариерата е полезен и може да се взима. “Разрешение да си има, да е легално, нормално. Тоя камък, варовик, нека го ползват за некъде. Държавата да има полза.”, каза възрастният човек.

“Функционира кога им потребва материал.”, отсече Киро, които има родствена връзка с Ездимирци. Мъжът е бил свидетел и на случая, когато през 2018 година от кариерата се добиваше материал във връзка с ремонта на моста при местността “Секирица”. “Даже съм ги видял. Там изкопаха определено количество материал, за да направят обхода. Вероятно е имало уговорка некаква с тия властите. Аз много не ги знам нещата.”, каза още Киро. “Когато решат за некъде малко да настелат, взимат. Откъде да вземат другаде? Нито могат да копат… Скала е.”, каза още Киро.

Вижте какво още казаха хора от село Ездимирци във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...