Криза преди преброяването в Трънско: За 45 населени места се търсят преброители, крайният срок е 10 юни

От 52 населени места в община Трън само за 7 от тях са набрани преброители за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в страната, съобщиха за Zapadno.com от отдел “Статистически изследвания-Перник”.

Националният статистически институт започна допълнително набиране на преброители и контрольори за преброяването през 2021 година. Кампанията по набирането на хора стартира от 25 май и ще продължи до 10 юни. За провеждане на преброяването в община Трън са необходими 35 преброители, които следва да обходят 67 преброителни участъци. До момента са набрани преброители за град Трън и трънските села Бусинци, Мрамор, Ерул, Туроковци, Студен извор и Радово. За останалите населени места от общината позициите за преброители са свободни, поясниха от отдел “Статистически изследвания-Перник”.

Това означава, че преброители няма за трънските села: Банкя, Берайнци, Богойна, Бохова, Бутроинци, Велиново, Видрар, Врабча, Вукан, Главановци, Глоговица, Горна Мелна, Горочевци, Джинчовци, Докьовци, Долна Мелна, Ездимирци, Забел, Зелениград, Кожинци, Костуринци, Къшле, Лева река, Лешниковци, Ломница, Лялинци, Милкьовци, Милославци, Мракетинци, Насалевци, Неделково, Парамун, Пенкьовци, Проданча, Рани луг, Реяновци, Слишовци, Стайчовци, Стрезимировци, Филиповци, Цегриловци, Шипковица и Ярловци.

В периода 18 септември – 3 октомври 2021 година преброителите ще имат право да посещават домакинствата в определените им преброителни участъци от 8:00 часа сутрин до 20:00 часа вечер, включително в събота и неделя. Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплащат 2 лева и 50 стотинки, за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 стотинки. Всяко домакинство има право, ако иска, да се включи в преброяването като самостоятелно въведе данните си онлайн. За потвърждение, че това е направено, преброилите се сами, трябва да предадат на преброителя единствено специалния код, който ще генерира информационната онлай система. За регистриране на такъв код преброителят ще получи 80 стотинки, добавиха от отдел “Статистически изследвания-Перник”.

Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация. Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в Общината, в която предпочитате да бъдете наети. Документите за кандидатстване ще могат да се изтеглят и от специален сайт за преброяването, както и в сайтовете на Общините.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...