Коя партия къде ще ръководи комисия на изборите в Брезнишко предизвика дискусии, но постигнаха споразумение

Консултации по определяне квотите на участие, длъжностите и съставът на секционните избирателни комисии в община Брезник се проведоха по-рано днес във връзка с предсрочните парламентарни избори на 11 юли. На консултациите присъстваха представители на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, “Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!” и “Има такъв народ”, предаде репортер на Zapadno.com.

Кметът на община Брезник Васил Узунов откри консултациите и представи на политическите партии заместник-кметът Мария Добревска и още двама служители от общинската администрация, които основно ще се занимават с организирането на изборите. “Надявам се, че ще проявите разбиране. Ще се споразумеете и ще можем да проведем едни нормални избори в тази сложна за нас обстановка.”, каза кметът Васил Узунов.

Мария Добревска подробно разясни квотите, съставите и длъжностите на секционните избирателни комисии. В община Брезник се образуват 22 редовни секции и още 4 секции – 2 подвижни и по една в дом за възрастни хора и Център за настаняване от семеен тип. Секциите с над 500 избиратели са 4 и ще бъдат образувани в град Брезник. В тях ще има комисии с по 7 членове. Останалите 18 редовни секции ще са с 6-членни състави. Двете подвижни избирателни секции и останалите две в домовете за възрастни хора също ще са съставени от 6 члена. За домовете за възрастни хора изискването е членовете на секционните избирателни комисии да бъдат работещи в тези институции с цел да не се допуска влизане на външни хора.

Заместник-кметът на община Брезник отбеляза, че все още няма решение как ще гласуват карантинирани избиратели. “Въпреки това ние имаме две подвижни избирателни секции. Излезе ли РИК или ЦИК с решение как ще гласуват карантинираните и ако имат 10 подадени заявления за гласуване с подвижна избирателна секция – една ПСИК ще бъде за карантинирани, другата ще бъде за хора с увреждания. За хора с увреждания също трябва да има най-малко 10 подадени заявления, за да работи тази подвижна избирателна секция.”, каза още Мария Добревска и отбеляза, че ако не се наберат достатъчен брой хора за двете подвижни секции, едната ще бъде закрита преди изборите с решение на Районната избирателна комисия.

За финалното решение за състава на комисиите представителите на партиите и коалициите имаха две възможности – да съгласуват помежду си състава на секциите или да работят по примерен вариант, предложен от Община Брезник. Единствено представителят на “Има такъв народ” заяви, че е съгласен с предложения от Община Брезник вариант за състава на секциите.

От “Демократична България” попитаха как ще има техен член в състава на секция в дом за възрастни хора, при положение че няма да могат ва влизат външни хора. От Общината отговориха, че от коалицията ще могат да си изберат служител от персонала, който да ги представлява в секцията.

Разгорещена дискусия между присъстващи предизвикаха големите секции в общината, в които има повече избиратели. “Тука от големите градски секции, които са четири в града, “Демократична България” има едно секретарско място. Давате ни трима заместник-председатели в секцията в дома, давате ни заместник-председатели в Садовик и Бегуновци, където живеят общо 200 жители сигурно. И ни давате председателски места в Сопица, забележете, Гърло – пак населени места с по 100 жители. Значи аз искам едно председателско място в градска секция.”, каза Владимир Русев от “Демократична България”.

Венета Петрова от БСП също каза, че не е съгласна с разпределението по квотите по секционните избирателни комисии. След обсъждане на въпроса, вариантът, предложен от общинската администрация, претърпя промени и се стигна до решение, определено от присъстващите партии. Документите от консултациите ще бъдат изпратени до Районна избирателна комисия-Перник.

Виж също...

Loading...