Дъжд = свлачище към Банкя, кметът на Трън тепърва ще прави канавка за отвеждане на подпочвени води

Заместник-областният управител на област Перник Иво Иванов на място се запозна с частичното пропадане на пътя, който води към трънското село Банкя, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

„Към момента все още могат да преминават леки автомобили. Започна разчистване на пътя и ще се направи канавка, с която да се отведат подпочвените води, за да се предотврати по-нататъшно свличане“, информира кметът на Трън Цветислава Цветкова, която по-рано разговаря по телефона с областния управител доктор Симеон Василев и го запозна със създалата се ситуацията.

„Тук имаме много свлачища, регистрирани са в „Геозащита“, така че този проблем не е от днес или от вчера“, уточни Цветкова. По думите й, те се активират периодично. В село Банкя има шест жители, които вече са предупредени. Участъкът е обезопасен, но се предвижда да се затвори пътя за преминаване.

„Ще предложим друг маршрут от село Врабча до село Банкя, но това ще се случи най-рано утре, в края на деня, тъй като пътят е черен и трябва да вкараме тежка техника за разчистване, за да стане годен за преминаване на леки автомобили. Към момента през него могат да минават джипове и камиони“, посочи кметът на Трън. Заместник-областният управител Иво Иванов декларира готовност от името на Областна администрация-Перник да съдейства при нужда.

Прочетете още по темата за свлачищата в Трънско в публикацията: Потенциалните свлачища в Трънско са седем, от които едно в Ерул и няколко по пътя за Банкя.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...