РИК-Перник: Селата ще гласуват с бюлетини, единствено в Ноевци, Брезник и Трън ще има машинен вот

Изцяло машинно гласуване в Брезнишко и Трънско на предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще се проведе само в общинските центрове и в село Ноевци. Председателят на Районната избирателна комисия за област Перник Николай Цветков съобщи пред репортер на Zapadno.com, че в Ноевци ще има машинно гласуване, защото избирателите са над 300.

„Гласуване с бюлетини ще има в секции с избиратели до 300, над 300 – гласуват машинно“, обобщи Цветков. Това означава, че възрастните хора в малките села ще гласува по познатия начин с хартиени бюлетини. При тях няма да има никаква промяна на организацията спрямо изборите от 4 април, съответно гласоподавателите няма защо да се притесняват от затруднения при гласуването.

Отговорникът за изборния процес в Брезнишко – заместник-кметът Мария Добревска, уточни, че най-големите избирателни секции в общината са в града. “Само в четирите брезнишки секции, които са с над 500 гласоподаватели, ще се гласува машинно“ – подчерта заместник-кметът Мария Добревска. Тя заяви готовност администрацията да съдейства за широка информираност на хората как ще се гласува на 11 юли, но спомена: „Надяваме се да има информационна кампания.”

Община Брезник все още няма данни по темата колко машини ще има в една секция. Очаква се решение на Районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия. Промяната с въвеждането на задължителен машинен вот беше въведена, за да се намали броят на грешките при подаване на глас и да се ограничат възможни спекулации с изборните протоколи. Предимство е, че с машини няма невалидни бюлетини, съответно – ограничава се възможността за анулиране на гласове. Като основен недостатък се изтъква липсата на опит на избирателите при работа с електронни устройства.

В тази връзка заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева миналата седмица сподели пред медиите, че според нея хората трябва да имат досег до устройство за машинно гласуване преди изборите, за да изчезне притеснението им от неизвестността. В тази връзка ЦИК предвижда да пусне онлайн симулатор, който ще копира визията на машинната бюлетина. Очаква се той да бъде налице още тази седмица, след като бъде изтеглен жребият за подреждане на партиите в бюлетината.

Междувременно Българската национална телевизия съобщи, че предприемчив ИТ-специалист от Горна Оряховица сам е организирал подготовка за машинния вот. Той е поставил на обществени места в града устройства, на които всеки може да види на практика как протича машинното гласуване и сам да се упражни, за да е по-уверен при посещението на избирателната секция на 11 юли. В неговата симулация не се използват имена на партии, но е копиран изцяло процесът от истинските машини. Така всеки може да се запознае лично с технологичното предизвикателство, без притеснения, че някой може да разбере предпочитанията му за политическа сила.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...