Туристи от двете страни на границата край Трън отново атакуват връх Руй за традиционното международно изкачване

Традиционно международно изкачване на връх Руй ще се проведе на 19 юни (събота). Миналата година изкачването на върха не се състоя, поради коронавирусната пандемия, но сега туристи от двете страни на границите отново ще атакуват планинския първенец, научи Zapadno.com.

Тазгодишното изкачване ще премине под надслова “Руй – магията на природата”. От сръбска страна вече са готови с програма за покоряването на върха, която ще започне на 18 юни. Тогава участниците, които идват за два или повече дни, ще могат да се настанят в общежитие в село Стрелац, където капацитетът е 20 легла със спално бельо, но има възможност за разполагане на още 30 участници със спални чували с подложки. Има възможност за настаняване и на други места в сръбската община Бабушница.

От българска страна също са готови с организацията по изкачването на върха. От района на община Трън до върха може да се стигне по няколко маршрута, но основното изкачване ще е от село Зелениград по стръмна пътека с червена маркировка. Връщането надолу ще е по нова и полегата пътека, стигаща отново до същото село.

Изкачването се организира от български туристически клубове, сръбския планинарски клуб “Руй 1706”, туристическата организация от община Бабушница, сръбското министерство на младежта и спорта, сръбски планинарски съюз и общинските администрации на Трън и Бабушница.

Виж също...

Loading...