Преброяването на хората и сградите в Брезнишко и Трънско ще е обезпечено с преброители и контрольори

Необходимият брой преброители и контрольори за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в общините Брезник и Трън са набрани, съобщиха за Zapadno.com от отдел “Статистически изследвания-Перник”.

Припомняме, че в периода 7 септември – 3 октомври 2021 година ще се проведе преброяване на територията на страната и ще бъде на два етапа. За тази цел от Националния статистически институт организираха кампании по набиране на желаещи да се включат в процеса. Седмица преди да изтече крайният срок за набирането на преброители и контрольори се оказа, че от 52 населени места в община Трън само за 7 от тях са набрани преброители за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд. Прочетете още по темата в публикацията: Криза преди преброяването в Трънско: За 45 населени места се търсят преброители, крайният срок е 10 юни. В съседната община Брезник само за 2 от общо 35 населени места се търсиха хора. Прочетете още по темата в публикацията: От 35 населени места в Брезнишко само за още две се набират преброители за преброяването наесен.

Създалата се ситуация в община Трън беше повод за организиране на среща с представители от отдел “Статистически изследвания-Перник” и местната администрация. След срещата бройката от преброители и контрольори за всичките 45 трънски села, за които нямаше желаещи, е подсигурена, като кметски наместници по места ще се включат в процеса. В повечето села в пограничната община един кметски наместник ще преброява по няколко населени места. В Трън е възможно да се окаже, че един – двама души не достигат, но от отдел “Статистически изследвания-Перник” изразиха мнение, че ще се справят с процеса по преброяване на населението и жилищния фонд. За община Брезник са били необходими двама контрольори и един преброители, които към днешна дата вече са подсигурени.

Вчера от отдел “Статистически изследвания-Перник” са подали до Националния статистически институт справка във връзка с осигуреността с преброители и контрольори в област Перник за предстоящото преброяване.

Виж също...

Loading...