Кръстиха хитово заведение в Брезник с името на символа на града – брезите, които са част от интериора

Хитово заведение в центъра на Брезник вече е с ново име, интериор и наематели. Името на заведението е “The Birches”, което преведено от английски език означава “брезите”, които са символът на града, научи Zapadno.com.

През месец юни 2020 година първо читателите на Zapadno.com научиха, че бившето заведение “Кръглата” вече “The Birches” е с нови наематели. Тогава стартираха и дейностите по обновлението му, които продължиха година.

Според предание в миналото брезнишкият храм “Света Петка” е бил манастирски такъв на легендарния “Бреза манастир”, смятан за времето си за лавра. По хълмовете, ограждащи днешния град Брезник имало още 6 черкви и така се образувало “Седмопрестолие”. Докога го е имало Бреза манастир не е известно, пише вестник “Стандарт” в своя публикация.

Съществува легенда за омагьосаните брези, която се предава от поколение на поколение в град Брезник. От дълбоки времена Бърдото се слави с брезите си. Снимка от края на 19 век, която се съхранява в Общински исторически музей-Брезник е била и повод на спорове между историци. На снимката са заснети група младежи и девойки от Брезник, които тогава са залесявали Бърдото с бор. На заден план отчетливо се виждат изключително много брези, разказа преди 3 години за Zapadno.com местният историк Аниела Асенова.

В интериора на обновеното заведение в центъра на града присъстват брезите под формата на колони до прозорците и в централната част на залата. Те са изобразени от младия творец Кирил Богданов, който стана известен в Перник с изрисуването на сцени от приказки в детски градини.

Кратко видео показва работния процес по изобразяването на брезите:

Новите съдържатели са вложили средства за преобразяването на заведението, което според информация от Фейсбук страницата му открива днес.

Снимка: The Birches

Виж също...

Loading...