Бусинската сръчкотилница идва на “Видовден” в Брезник като участник във фермерския пазар – ВИДЕО

В наши дни старите някои забравени занаяти се възраждат, благодарение на млади хора. Едно място в Трънско е добър пример за това как нещо забравено може да продължи да се предава на по-младото поколение. Това място е Бусинската сръчкотилница, която се помещава в така наречената Жълта къща. Майстор-занаятчията Захари показа как се изработва глинен съд на автентично грънчарско колело, а в ролята на обучаващ се влезе репортерът на Zapadno.com Христо Райков.

Преди около 2 месеца Бусинската сръчкотилница беше официално открита и от форум в интернет се превърна в място за споделяне на идеи и предаване на занаят. Този занаят е грънчарството, което в миналото е прославило село Бусинци в страната и зад граница. Множество изделия от Бусинската керамика присъстват в частни домове, музеи или колекции. Някои хора дори нямат представа, че съдовете им са изделия на бусинските грънчари.

Грънчарството не е толкова труден занаят, но изисква прецизност и умения. Чрез Бусинската сръчкотилница всеки, който желае може да се докосне до глината, да се изцапа и да сътвори нещо с ръцете си, но под зоркото око на Захари. На грънчарското колело могат да се изработят различни съдове – халби, вази, чинии и други. Един съд може да се изработи за 20 минути или пък за малко повече, но същинският процес продължава около седмица – две. След изработването на грънчарското колело следват две изпичания на пещ с температури над 900 градуса по Целзий. “Най-сложната форма е стомната. Направиш ли я вече те приемат за човек, който е усвоил занаята и могат да ти кажат и “майстор”. Първа стъпка е омесване и центроване на топката глина.”, сподели грънчарят Захари. По желание съдът се оцветява с бои след като вече е изваяна формата.

Грънчарят е на разположение в Бусинската сръчкотилница в почивни дни или когато се организират тематични събития. Няколко вече са организираните събития в Жълтата къща и по думите на основатели и се радват на интерес от страна на малки и големи.

Стефка Бонева от Бусинската сръчкотилница поясни, че на 26 юни ще вземат участие в Граовския събор “Видовден” в Брезник. Тогава от форума ще се представят занаята грънчарство по време на фермерски пазар в бившата селскостопанска гимназия. Очаква се организирането на други събития в Жълтата къща в Бусинци, които вероятно ще са поне един път месечно през лятото. “Бихме искали да си върнем моделите на старата школа и да балансираме с участниците. Тоест както бихме искали да обърнем внимание на всички, които искат да пробват – да източат и да се докоснат до глината, така и да можем да връщаме моделите, което е нашата основна цел. Да върнем блясъка на бусинската школа.”, каза Стефка Бонева.

Вижте във видеото какво още разказа и показа грънчарят Захари, както и Стефка Бонева от форум “Бусинска сръчкотилница”:

Виж също...

Loading...