Плаващото сметище по Ерма да се почисти до понеделник е предписала РИОСВ на Община Трън

Регионална инспекция по околната среда и водите-София е извършила проверка на плаващото сметище в района на водноелектрическата централа, изградена малко след Ждрелото на река Ерма. След извършената проверка на кмета на община Трън е било дадено предписание за почистване на нерегламентираното замърсяване, съобщи за Zapadno.com директорът на екоинспекцията инженер Ирена Петкова.

В средата на месец май тази година в земляческа Фейсбук група за Трънско се появиха снимки на отпадъци около коритото на река Ерма. На 20 май проверка на Zapadno.com на място установи плаващото сметище в района малко преди мини водноелектрическата централа “Ерма”. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Плаващо сметище се образува до ВЕЦ „Ерма“, а чистотата може да донесе на Трън награда „Кмет на месеца“ – ВИДЕО+СНИМКИ. В същия месец кметът на община Трън Цветислава Цветкова бе сред номинираните в конкурса на портала Kmeta.bg – “Кмет на месеца”. Темата на конкурса беше “Пролетно почистване”, но след обявяване на крайните резултати кметът на Трън е получила най-ниска оценка в онлайн гласуването – 2,22 %.

На 21 май от Регионална инспекция по околната среда и водите-София са извършили проверка по поречието на река Ерма. Установено е, че на левия бряг по посока течението на реката преди водноелектрическата централа на площ около 100 квадратни метра са налични множество отпадъци – РЕТ бутилки (пластмасови бутилки), парчета стиропор, полиетиленови пликчета. В коритото на реката са налични и множество клони и храстова растителност, в които са се заплели и струпали отпадъците, поясни директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инженер Ирена Петкова.

От екоинспекцията са дали предписание на кмета на Трън да бъде почистено нерегламентираното замърсяване със срок за изпълнение до 4 юни 2021 година. Община Трън е поискала удължаване на срока за почистване на замърсяването. Почистването е било възпрепятствано поради трудно достъпния терен и покачването на нивото на водата. Впоследствие срокът за почистване е удължен до 21 юни.

Регионална инспекция по околната среда и водите-София следи за срока за изпълнение на даденото предписание, като при неизпълнение ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия, поясни още директорът на екоинспекцията.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...